STT:n tiedot: Hallitus päättää huomenna siirtymisestä korona­strategian mukaiselle tasolle 2 – tätä se tarkoittaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

STT:n tiedot: Hallitus päättää huomenna siirtymisestä korona­strategian mukaiselle tasolle 2 – tätä se tarkoittaa

Arvio hallituksen sisältä on, että kakkostasolle siirtyminen ei riitä kauaa. Syynä on Uudenmaan paheneva tautitilanne.

23.2. 15:51 | Päivitetty 23.2. 17:45

STT:n tietojen mukaan hallitus tekee huomenna keskiviikkona päätöksen siirtymisestä koronastrategian mukaiselle tasolle kaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa tätä.

STT:n tietojen mukaan lähtökohtana on, että päätös siirtymisestä tehdään koko maata koskien, mutta välttämättä päätös ei koske kaikkia alueita välittömästi. Alueille, joissa tautitilanne ei ole niin paha, siirtymisessä saattaa olla joustoa.

  • Yllä olevalla videolla sosiaali- ja terveysministeriön antama koronatilannekatsaus viime viikon torstailta (18.2.).

Suomen niin sanotussa hybridistrategiassa käytetään koronaepidemian luokittelussa kolmea tasoa.

Tason muutos tuo tullessaan useita muutoksia. Tasolla 2 alkaa leviämisvaiheen toimenpiteiden määräaikainen ja laajamittainen käyttöönotto.

Arvio hallituksen sisältä on, että kakkostasolle siirtyminen ei riitä kauaa. Syynä on Uudenmaan paheneva tautitilanne.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Lapissa vierailevien, toisilta alueilta kotoisin olevien matkailijoiden tartunnat eivät näy Lapin rekisterissä.

Maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta selviää, että epidemian nopean kiihtymisen tai muuntuneen viruksen leviämisen uhan perusteella leviämisvaiheen suositukset ja toimenpiteet suositellaan otettavaksi laajamittaiseen käyttöön.

Ministeriö ohjaa alueita ottamaan toimenpiteet käyttöön THL:n lausunnon perusteella. Toimenpiteiden täytyy olla välttämättömiä ja alueellisesti oikeasuhtaisia.

Tasolle 2 siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa. Koko maassa otetaan käyttöön maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus.

Lisätoimenpiteinä voidaan ministeriön mukaan kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää pienentää sekä tehostaa tartuntatautilain mukaisen karanteenin ja eristyksen noudattamisen valvontaa.

Ennen kuin päätetään lapsia ja nuoria koskevista rajoituksista, olisi ministeriön mukaan kuitenkin päätettävä tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista.

Lisätoimenpiteiden mukaisia suosituksia voitaisiin soveltaa joko valtakunnallisesti tai erikseen määritellyillä alueilla.

Juttua korjattu 23.2.2021 kello 17.42. Suomen hybridistrategiassa käytettävää kolmea tasoa ei kutsuta perustasoksi, kiihtymistasoksi ja leviämistasoksi. Ne ovat epidemian vaiheita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?