Ex-sisäministeri Päivi Räsänen vaatii hallitusta käynnistämään selvityksen järkyttävistä perhesurmista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ex-sisäministeri Päivi Räsänen vaatii hallitusta käynnistämään selvityksen järkyttävistä perhesurmista

Päivi Räsänen vaatii uutta perhesurmaselvitystä. – Hallituksen on otettava perheiden oireilu vakavasti.

Kansanedustaja Päivi Räsänen perää hallitukselta uutta perhesurmaselvitystä.­

23.2. 10:28

Kansanedustaja, ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd) perää hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä sitä käynnistämään selvityksen perhesurmista. Räsänen perustelee asiaa sanomalla, että henkirikosten määrä lisääntyi viime vuonna edelliseen verrattuna ja perhesurmia on tapahtunut lyhyen ajan sisällä hälyttävän paljon.

– Hallituksen on otettava perheiden oireilu vakavasti ja käynnistettävä selvitys perhesurmien ja vanhempien tekemien omien lasten surmien taustoista, Räsänen vaatii.

Hän viittaa sisäministeriaikanaan 2012 käynnistettyyn selvitykseen perhesurmien ja vanhempien tekemien omien lasten surmien taustoista. Selvityksessä pohdittiin myös sitä, olisiko eri toimijoilla ollut mahdollisuutta ennaltaehkäistä tilanteen kärjistymistä henkirikokseksi.

– Selvityksen johtopäätöksissä edellytettiin, että jatkossakin tehdään määräajoin selvitys lähisuhteessa tapahtuneista henkirikoksista, jotta voidaan edelleen kartoittaa taustalla olevia syitä ja ryhtyä toimenpiteisiin lasten suojelemiseksi. Järkyttävät perhesurmat osoittavat, että nyt tarvitaan uusi perhesurmaselvitys vuodesta 2013 lähtien covid-19 epidemiavuoteen 2021 saakka, Räsänen vaatii.

Räsänen perää, että selvityksessä käytäisiin kaikki ajankohtaan osuvat perhesurmat huolellisesti läpi, jotta niiden uhkaa osattaisiin paremmin ennakoida. Aiemman selvityksen mukaan yli puolessa perhesurmatapauksissa tekijä oli käyttänyt mielenterveyspalveluita tekoa edeltäneen vuoden aikana.

– Osa surmista olisi ollut ehkäistävissä, jos viranomaisten ja lähipiirin tietoon tulleet tekijöiden itsetuhoiset ajatukset ja uhkailu olisi otettu riittävän vakavasti. Kun tukitoimenpiteitä tarjottaisiin varhain, voitaisiin välttyä voimakkailta viranomaisten interventioilta.

Räsänen katsoo koronakriisin lisänneen mielenterveysongelmia entisestään, eikä niihin nykyisellään pääse puuttumaan riittävän nopeasti.

– Perheiden pahoinvointi ja oireilu on otettava vakavasti ja mielenterveydenhäiriöiden ennaltaehkäisyyn löydyttävä resursseja ennen kuin ehkäisy on liian myöhäistä ja menetämme lisää ihmishenkiä perhesurmien kaltaisissa tragedioissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?