Tutkija arvioi vasemmistoliiton nimityssotkua: ”Toinen kysymys on miltä tämä ulospäin näyttää” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tutkija arvioi vasemmistoliiton nimityssotkua: ”Toinen kysymys on miltä tämä ulospäin näyttää”

Vaalirahoituslakia ei rikottu, mutta äänestäjille nimitys voi näyttää kyseenalaiselta, arvelee politiikan tutkija.

Saila Ruuth (keskellä) valittiin vasemmistoliiton ministerin Aino-Kaisa Pekosen (vasemmalla) valtiosihteeriksi. Ruuthin äidin yhdistys oli aiemmin lahjoittanut puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin kampanjaan.­

19.2. 20:31

Vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia vaalirahoittaneen yhdistyksen puheenjohtajan tyttären palkkaamisesta huippuvirkaan on noussut kohu.

Jo kesällä 2019 tehty nimitys nousi nyt keskusteluun, kun Turun Sanomat kertoi Andersonin saaneen vaalityötään varten 6 000 euroa yhdistykseltä, joka puheenjohtajan tytär Saila Ruuth sittemmin valittiin puolueen toisen ministerin Aino-Kaisa Pekosen valtiosihteeriksi.

Saila Ruuth valittiin sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) valtiosihteeriksi. Ruuthin äiti on porvoolaisen Kerkkoon kansantaloyhdistyksen puheenjohtaja.­

Lahjoituksesta päättäneen henkilön lähisukulaisen palkkaaminen kovapalkkaiseen valtion virkaan on herättänyt kysymyksen, oliko kyseessä palkkio vaalirahoituksesta.

– Tältä se helposti näyttää. Lähtökohtaisesti vaalirahoituksesta annettua lakia ei kuitenkaan ole rikottu, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä katsoo.

Tuki ei ylitä yhdeltä lahjoittajalta hyväksyttävää 6 000 euron ylärajaa ja se on ilmoitettu asianmukaisesti. Vaalirahoitusta saavan pitäisi lain mukaan tietää, ketkä ovat hänelle tulevan lahjoituksen takana. Yhdistyksen kautta tulevan lahjoituksen kohdalla rahojen tosiasiallinen alkuperä voi jäädä hämäräksi.

Professori Markku Jokisipilä muistuttaa, että täytössä ollut valtiosihteerin virka on poliittinen, ja niihin virkoihin valitaan puolueessa vaikuttaneita henkilöitä.­

Jokisipilä muistuttaa, että täytössä ollut valtiosihteerin virka on poliittinen, ja niihin virkoihin valitaan puolueessa vaikuttaneita henkilöitä. Ministereiden valtiosihteereille ei myöskään ole muodollisia pätevyysvaatimuksia. Ministerin valtiosihteeriä kohtaan tuntema poliittinen luotto on poliittisen valtiosihteerin viranhoidossa keskeistä osaamispääomaa.

Vaikka vaalirahoituslakia ei olisi rikottu, Jokisipilä ymmärtää nimityksestä nousseen kohun.

– Toinen kysymys on miltä tämä ulospäin näyttää ja kuinka viisasta äänestäjien silmissä oli valita virkaan henkilö, jonka lähisukulainen on ollut mukana tekemässä tukipäätöstä, Jokisipilä sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen valtiosihteeriksi valitun valtiotieteiden maisterin Saila Ruuthin äiti Paula Ojala-Ruuth on porvoolaisen Kerkkoon kansantaloyhdistyksen puheenjohtaja.

Yhdistys lahjoitti Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdolla 2019 olleelle Andersonille eduskuntavaalikampanjaan 6 000 euroa. Se on suurin summa, jonka yksittäinen tukija voi ehdokkaalle antaa. Andersson ilmoitti summan asianmukaisesti vaalirahoituksenaan. Kummastusta on herättänyt myös se, miksi itäisellä Uudellamaalla toimiva yhdistys antaa rahaa Varsinais-Suomessa ehdolla olevan poliitikon kampanjointiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi tehneensä valinnan valtiosihteeristä täysin itsenäisesti.­

Turun Sanomien haastattelema Anderssonin puoluetoveri ministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi tehneensä valinnan valtiosihteeristä täysin itsenäisesti. IS:n tietojen mukaan vasemmistoliitossa ministerin avustajakuntaan kuuluvien valtiosihteereiden valinnat päättää puoluehallitus.

Pekonen ja Andersson kiistivät, että Saila Ruuthin nimitys virkaan olisi ollut palkinto hänen äitinsä toimista Anderssonin vaalirahoituksessa.

Uutista täsmennetty 20.2. kello 19:47: Ruuth nimitettiin valtiosihteeriksi kesällä 2019, viimeistä edellisessä kappaleessa virheellisesti kirjoitettu puoluesihteeri korjattu valtiosihteeriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?