Setä Arkadia: Sekoilulle on saatava loppu – tule takaisin Seppo ”isi” Tiitinen! - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Sekoilulle on saatava loppu – tule takaisin Seppo ”isi” Tiitinen!

Maailman järkkyessä moni haikailee takaisin vanhoja aikoja. Setä Arkadia alias Timo Haapalakin pani merkille, että kaikki asiat alkoivat Suomessa mennä mullin mallin, kun entinen Supon päällikkö Seppo ”isi” Tiitinen jäi eläkkeelle viitisen vuotta sitten eduskunnan pääsihteerin paikalta.

Supon johtaja Seppo Tiitinen työhuoneessaan 1982.­

21.2. 9:00

Maailma on monessa suhteessa hullussa jamassa. Koronapandemia vain korostaa päivä päivältä sekavampaa menoa. Hallitus ja viranomaiset sekoilevat keskenään, kun oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee.

Viimeksi torstaina THL olisi estänyt muille kertomatta hiihtolomamatkat Lappiin ja pannut pääkaupunkiseudun kapakat kiinni kolmeksi viikoksi, kunnes taas muistettiin, ettei THL:lla natsat riitä mokomaan. Mutta pääsipä Krista Kiuru (sd) tiukasti sanomaan, että Suomi on ihan justiinsa vaiheessa kaksi!

Samaa sekoilua ja sekavuutta löytyy kaikkialta. Jopa luonto on sekaisin, kun Suomessa on pakkasta ja lunta. Helsingissäkin hiihdellään merenjäällä, eikä koronaa pelätessä muisteta edes, miten kävi ex-ulkoministeri Väinö Leskiselle 1972, jolle Lauttasaaren hiihtoreissu jäi viimeiseksi.

Mutta kun tarkemmin miettii, kaikille asioille löytyy selitys. Tämän Setä Arkadia oivalsi lukiessaan tuoretta Ruotuväki-lehteä.

Kyse on Seppo ”isi” Tiitisestä, eduskunnan ex-pääsihteeristä ja Supon entisestä päälliköstä, jonka aviisi oli käynyt haastattelemassa.

Juttua lukiessa havahtui, että Suomi on oikeastaan mennyt sekaisin siitä alkaen, kun Tiitinen jäi pääsihteerihommista eläkkeelle loppuvuodesta 2015.

Tiitisen aikana oli vielä joku roti sentään touhussa!

Tiitinen meni Supon päälliköksi hoitamaan Urho ”Urkki” Kekkosen tiedustelu­päällikön hommia 1978, eikä Mauno ”Manu” Koivistokaan päästänyt häntä Suposta ennen kuin 1992, jolloin hän siis hyppäsi eduskuntahommiin.

Turha mainitakaan, että pääsihteeri­kaudellaan hän oli tärkeämpi hahmo kuin yksikään eduskunnan puhemiehistä. Moni puhemies luuli jonkinlaista valtaa käyttävänsä, eikä tajunnut, että Tiitinen veteli naruista taustalla.

Kun kansakunta on hädässä, tärkeitä henkilöitä kutsutaan reservistä palvelukseen. Nyt olisi tarvetta Tiitiselle!

 Seppo ”isi” Tiitisen aikana asiat olivat vielä kunnossa!

Otetaanpa esimerkiksi äskeiset valtiopäivien avajaiset, näytelmä, joka korona-aikoina hakee vertaistaan.

Kansanedustajat, jotka käyttävät maan korkeinta valtaa, häädettiin ulos istuntosalista, kun presidentti ilmestyi paikalle pitämään puheensa. Tiitinen olisi puhemiesneuvoston kokouksessa murahtanut, ettei parlamentarismi toimi näin päin…

Turha mainitakaan, että eduskunnassa kuri on muutenkin löystynyt Tiitisen jälkeen. Salissa ja salin ulkopuolella huudellaan mitä sattuu, ja puhemies Anu Vehviläisen (kesk) varoitukset kaikuvat kuuroille korville.

Supon päällikkö Antti Pelttari (kok) sai tammikuussa viiden vuoden jatkokauden. Kuvaavaa on, että salaisen poliisin päällikön valintaa arvuuteltiin kuin jotakin liikennelautakunnan varapuheenjohtajan pestin täyttämistä.

Toista oli Tiitisen aikana.

”Isin” jatkokausista ei spekuloitu eikä raatailtu toreilla. Pääkaupunkiseudun vakoojapiireissä Tiitisen maine oli taattu. Elämään on jäänyt esimerkiksi legendaarisen Suojelupoliisin etsivän Usko Kyykän (Jukka Parkkari & Juha Ruusuvuori: Usko Kyykän seikkailut, 1984) taisteluhuuto:

– Täältä tullaan, Tiitisen poikia ollaan!

Huudahtaako kukaan nyt ”täältä tullaan, Pelttarin poikia ollaan”? Tuskinpa. Ruotuväessä Tiitinen muisteleekin, miten hänellä oli ”rivissä muutama tähtipelaaja, jotka olivat enemmän kuin hyviä”.

Supo-aikana Tiitinen piti Koiviston käskystä puhuttelun idänkaupan ”punaisille vuorineuvoksille”, että korruptiolla on rajansa myös neuvosto­kaupassa, kaikkea ei voi ostaa eikä lahjoa.

Porvoolainen (!) Kerkkoon kansantaloyhdistys lahjoitti turkulaisen Li Anderssonin (vas) vaalikassaan 6 000 euroa, ja yhdistyksen toiminnan­johtajan tytär Saila Ruuth (vas) pääsikin sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) valtiosihteeriksi. Googlaamalla Ruuthille selvisi lopulta sekin, mikä valtiosihteeri on.

Onneksi asioilla ei ole mitään yhteyttä, ettei idänkaupan käytäntö ole levinnyt kotimaan politiikkaan Neuvostoliitoon nimiin vannoneiden SKP:n ja SKDL:n perillisen vasemmistoliiton kautta.

PS 1. Olisiko edes koronavirus päässyt Suomeen Tiitisen aikana? Tuskin. Neuvostoloikkaritkin palautettiin rajan taakse ja muut vaikeat tapaukset eristettiin tarvittaessa Ratakadun koppeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?