Hallitus sai valmiiksi esityksen laajoista pakko­testauksista – kieltäytymisestä jopa vankeutta

Uuden lain on määrä tulla voimaan huhtikuussa.

Pääministeri Sanna Marin ja työministeri Tuula Haatainen eduskunnan suullisella kyselytunnilla 18. helmikuuta 2021 Helsingissä.

Hallitus on saanut valmiiksi esityksen, jonka perusteella jatkossa voidaan tehdä laajoja pakollisia terveystarkastuksia. Näihin voi sisältyä koronatestin tekeminen.

Rangaistuksena pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytymisestä voisi saada sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Lain on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Nykyistä lainsäädäntöä on ollut tarvetta tarkentaa siten, että aluehallintoviraston (avi) oikeus tehdä päätös suurta ihmisjoukkoa koskevasta pakollisesta terveystarkastuksesta ilmenisi nykyistä selvemmin. Nykyisen lainsäädännön perusteella on voinut syntyä vaikutelma, että päätös edellyttäisi aina yksilöllistä harkintaa.

Hallitusneuvos Liisa Katajamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että laajoja pakollisia terveystarkastuksia voidaan tehdä esimerkiksi lentoasemilla ja rajanylityspaikoilla mutta myös esimerkiksi rakennustyömaalla, jos on aihetta epäillä koronatartuntoja.

Tarkastukseen liittyvät testit tekevät terveydenhuollon ammattilaiset.

Muutoksen on tarkoitus jäädä pysyväksi eikä vain koronaepidemiaa koskevaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?