Joukko kansan­edustajia jätti laki­aloitteen alkoholin etäkaupan epä­selvyyksien poistamisesta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Joukko kansan­edustajia jätti laki­aloitteen alkoholin etäkaupan epä­selvyyksien poistamisesta

Suomessa on käynnissä alkoholin etämyyntiä koskeva vyyhti: Tulli tutkii useita yrityksiä, jotka myyvät alkoholia netin kautta suomalaisille. Samaan aikaan EU puolestaan tutkii, onko Suomi rikkonut EU:n lainsäädäntöä alkoholin etämyyntikäytännöillään.

In vino veritas (viinissä on totuus), sanottiin muinaisessa Roomassa. Joukko kansanedustajia lähes kaikista eduskuntapuolueista on jättänyt lakialoitteen, jonka tarkoituksena on poistaa alkoholijuomien etäkauppaa koskevat epäselvyydet.­

17.2. 12:45 | Päivitetty 17.2. 13:20

Joukko kansanedustajia lähes kaikista eduskuntapuolueista on jättänyt lakialoitteen, jonka tarkoituksena on poistaa alkoholijuomien etäkauppaa koskevat epäselvyydet. Ensimmäisenä aloitteen allekirjoitti Sinuhe Wallinheimo (kok).

– Alkoholin etämyynti toisesta EU-maasta Suomeen on sallittava, koska sitä ei voida kieltää, eikä nykyinen epäselvä tilanne mahdu kenenkään oikeustajuun. Olisi edesvastuutonta päästää tilanne siihen, että Suomea vastaan nostettaisiin rikkomuskanne, Wallinheimo perustelee.

– Kaikkien Suomessa toimivien alkoholijuomien vähittäismyyjien pitäisi lupansa mukaisesti saada myydä juomia myös etämyyntinä. Alkon monopolin ja vähittäismyynnin luvanvaraisuuden tai sen vahvuusrajojen suhteen aloitteessa ei esitetä muutoksia.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.­

EU-maiden välinen alkoholin etämyynti nousi Suomessa kuumaksi puheen­aiheeksi viime viikolla, kun paljastui, että Tulli on aloittanut esitutkinnan useasta alkoholia Suomeen etämyyvästä yrityksestä. Kaikkiaan Tulli tutkii toistakymmentä yritystä, jotka myyvät alkoholia netin kautta suomalaisille.

Samalla, kun Tulli tutkii etämyyviä yrityksiä, EU epäilee, että Suomi saattaa EU-oikeuden vastaisesti rajoittaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta alkoholin etämyyntiä koskevilla käytännöillään.

– Verkossa tapahtuva alkoholin etämyyntikauppa pitää rakentaa yhdessä Alkon ja pienpanimoiden kanssa, Alkon valmista alustaa hyödyntäen. Verkkokauppa ei voi olla Alkon yksinoikeus, sanoo kansanedustaja Jari Myllykoski (vas).

Kansanedustaja Jari Myllykoski.­

Yksi esitutkinnan kohteiksi päätyneistä on Ranskassa vuodesta 1990 asti toiminut viinitila Chateau Carsin ja sen johtohenkilöt Juha ja Nea Berglund. Berglundit kummastelevat, miksi yritys joutui tutkittavaksi nyt, kun se on saanut toimia vuosikymmeniä ilman ongelmia. Viime viikolla Berglund korosti Taloussanomille, että aiemmin viranomaiset ovat neuvoneet yrittäjiä siinä, miten etämyyntiä tulee hoitaa.

– On tämä vähintään mielenkiintoinen tilanne, että Suomi tutkii meitä samalla, kun Suomi itse on tutkinnan kohteena samasta asiasta EU:n Pilot-menettelyssä. Se tuntuu nurinkuriselta, absurdiltakin. Etämyyntiä ei ole kielletty laissa, ja jos se kiellettäisiin, rikkoisi EU-lakia, Nea Berglund kommentoi tuolloin.

Juha Berglund.­

Tulli ei halua tutkimiaan asioita avata, mutta kokonaisuutena ne siis liittyvät alkoholin myymiseen netin kautta. Suomeen kohdistuvassa tutkinnassa on puolestaan kyse siitä, toimiiko Suomi EU:n perussopimuksien vastaisesti. Unionin sisällä tavaroiden, kuten alkoholituotteiden, pitäisi liikkua vapaasti jäsenmaasta toiseen.

– Koska Suomi on EU:n Pilot-menettelyssä, EU tulee aikanaan päättämään, että lakimme on EU:n lakien vastainen, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) näkee.

– Ministeriö on kieltäytynyt selvittämästä asiaa, ja nyt vain eduskunnan nopea toiminta voi pelastaa tilanteen.

Kansanedustaja Mikko Kärnä.­

Lakialoitteen ovat Wallinheimon, Myllykosken ja Kärnän lisäksi allekirjoittamassa mm. Petteri Orpo (kok), Jaana Pelkonen (kok.) Hussein al-Taee (sd), Jani Mäkelä (ps), Atte Harjanne (vihr), Riikka Purra (ps), Joakim Strand (r) ja Harry Harkimo (liik).

– Epätasa-arvoinen tilanne suomalaisten toimijoiden ja toisessa EU-maassa toimivien kesken on ongelma, joka johtuu Alkon monopolista ja vähittäismyynnin lupajärjestelmästä. Sitä voidaan osittain helpottaa sallimalla etämyynti myös kotimaassa vähittäismyyntiluvan määrittelemissä rajoissa, Wallinheimo linjaa.

– Esimerkiksi kaupan vahvuusrajojen tai ravintolaviinien ulosmyynnin (yli 5,5% osalta) sääntelyn muuttaminen on jätetty tästä aloitteesta tarkoituksella pois, koska huomio on haluttu keskittää nimenomaan etämyynti­problematiikan ratkaisemiseen.

Alkoholijuomien etämyyntiä suoranaisesti koskevia säännöksiä ei ole koskaan ollut alkoholilaissa. Sitä ei ole myöskään pidetty kiellettynä, ennen kuin viranomaisten tulkinta vuonna 2007 muuttui.

– Sosiaali- ja terveysministeriö ja sen alainen hallinto on esittänyt omana tulkintanaan, että etämyynti toisesta EU-maasta Suomeen on kiellettyä ja jopa rikoksena rangaistavaa. Näin siitä huolimatta, että rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen mukaan rangaistavaa voi olla vain sellainen menettely, joka laissa selvästi säädetty kielletyksi. Tämä on selkeä epäkohta, Wallinheimo jatkaa.

– STM yritti vaalikaudella 2015–2019 ensin alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä ja sen jälkeen erillisenä säädöshankkeena säädättää etämyynnin lailla kielletyksi. Kummallakin kerralla komissio tyrmäsi hankkeen.

Suomen laki määrittää yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäis­myynnin tapahtuvan vain Alkossa. Lisäksi enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia saa myydä Suomessa vain vähittäismyyntiluvan saanut yritys, ja myynti voidaan suorittaa vain valvotussa tilassa eli myymälässä.

– Koska etämyynnin kautta kulkee mitättömän kokoinen osuus kokonaiskulutuksesta, ei ole mitenkään uskottavasti näytettävissä, että etämyyntikiellon kaltainen sisämarkkinavapauksien rajoitus voisi tulevaisuudessakaan olla hyväksyttävä EU-oikeuden näkökulmasta, Wallinheimo summaa.

– Vahvuusrajojen muuttaminen on erillisen keskustelun asia, koska se liittyy myös monopolin olemassaoloon. Nyt on kyse nimenomaan etämyynnin epäselvyyksien ratkaisemisesta.

Korjaus klo 13.20: Yksi allekirjoittajista on Jaana Pelkonen, ei Aino-Kaisa Pekonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?