Kommentti: Onko elpymispaketti kertaratkaisu vai alkumatka EU-liittovaltioon – vai onko äänestäjät jo peloteltu väsyksiin?

Onko EU:n elpymispaketista puhuttu jo niin monta kertaa, että äänestäjät kyllästyvät? Jatko on perustuslakivaliokunnan käsissä ja historia tuomitsee väärin puhuneet, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Elvytyspaketista käydyssä keskustelussa perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei uskonut pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen puheisiin paketin kertaluontoisuudesta.

16.2.2021 16:55

Eduskunta kävi jälleen kerran EU:n koronaelpymispaketin kimppuun.

Tällä kertaa kyse oli perussuomalaisten välikysymyksestä, johon koko muu oppositio kokoomusta lukuun ottamatta yhtyi.

Kokoomuksella on oma epäluottamuskulmansa, sillä persujen EU-vastaisuuden nostattajaksi ja taakse kokoomus ei halunnut lähteä.

Pelin henki oli selvä jo kahden ensimmäisen puheenvuoron aikana. Samat sävelet on kuultu monta monituista kertaa eduskunnassa jo aikaisemminkin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vakuutti, ettei kyse ole EU:n perussopimusten muuttamisesta, vaan kertaluonteisesta ratkaisusta.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli luonnollisesti toista mieltä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan hallituksen puheet elpymispaketin kertaluonteisuudesta ovat vain kotimaan politiikkaan tarkoitettua sanahelinää.

Kannattaa muistaa, että pidetyt puheet jäävät eduskunnan pöytäkirjoihin. Tulevaisuus näyttää, kuka puhuu totta, kuka ei.

Esimerkiksi juuri siitä, onko kyseessä kertaratkaisu vai ottaako EU tämän tavaksi, mikä tekisi EU:sta lopullisesti yhteisvastuu-unionin verotusoikeuksineen kaikkineen, liittovaltion.

Lähtökohta on, että Suomi saa EU:lta 2,7 miljardin avustukset, mutta maksaa siitä hyvästä 6,6 miljardia vuosina 2028-58. Koko potti on 750 miljardia euroa.

– Kertaluontoisuus on sanahelinää, joka on tarkoitettu jäsenmaiden kotimaiseen kulutukseen, Halla-aho sanoi.

– Välineen kertaluonteisuuteen puolestaan tuskin uskoo enää kukaan muu kuin hallitus itse, kristillisdemokraattien Sari Essayah säesti ja varoitti, että tulosiirtounionissa rahat valuvat Italiaan ja sen tehottomaan talouteen.

Marin toisteli kertaratkaisupuheitaan, mutta Sdp:n sisältä on kuultu myös toisia näkemyksiä.

Esimerkiksi kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) arvioi Hufvudstadsblatin mielipidekirjoituksessa (Hbl 3. 2.) elpymispaketista, että ”on selvää, että se muuttaa EU:ta pysyvästi. Samaa instrumenttia, jota käytetään, voidaan ehkä käyttää myös tulevaisuudessa.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tyrri Tuppurainen (sd) puolustivat elpymispakettia kertaratkaisuna, joka ei tee EU:sta liittovaltiota.

Marin kehui myös, että sopimus oli heinäkuussa hyvin neuvoteltu. Kehumisen kohde oli Marinille harvinaisen tuttu, sillä hänhän paketin neuvotteli.

Oppositio oli tästäkin asiasta luonnollisesti toista mieltä. Kokoomuksen ryhmäpuheen pitäneen Ilkka Kanervan mukaan neuvottelutulos oli huono ja Suomi on vaarallisella tiellä.

Keskustelu jatkuu kiivaana, vaikkei itse asiassa tiistainakaan enää käytännöllisesti katsoen mitään uutta enää kuultukaan.

Ratkaisu tehtiin heinäkuussa. Suomen saantiosuus on kesästä tippunut puolella miljardilla.

Sen jälkeen asiaa on puitu monilla kyselytunneilla ja useissa eduskuntakeskusteluissa.

Viime viikolla aloitettiin elpymispaketin eduskuntakäsittely, mikä on siis eri asia kuin välikysymys, josta äänestetään keskiviikkona.

Jatko siirtyy elpymispaketin osalta eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, joka joutuu maalis-huhtikuussa ottamaan kantaa siihen, pitääkö asiasta päättää 2/3 perustuslakipohjalta vai yksinkertaisella enemmistöllä.

Elpymispaketti on oppositiolle, siis kokoomusta lukuunottamatta, oivallinen kuntavaaliase, vaikkei kunnanvaltuustoissa EU-asioita käsitelläkään.

EU-myönteiselle kokoomukselle tilanne on hankala. Tuskinpa kokoomus pakettia olisi istuntosalissa valmis kaatamaan, jos sen seurauksena Suomi lähtisi rettelöimään asiasta EU:n kanssa.

Kyse on tosin myös siitä, jaksaako äänestäjä loppuun saakka elpymispakettikeskustelua seurata. Kuntavaaleihin on vielä kaksi kuukautta.

Perussuomalaiset pelottelevat varsinkin kepulaisia itsenäisyyden menettämisellä. Ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio (ps) lisäsi päälle Brysseliin propagandisesti liitetyt ”hanhenmaksapallerot”, joiden pitäisi naurattaa kuulijoita kuten se pakollinen pieraisu kesäteatterinäytöksessä.

Keskusta puolestaan haukkuu oppositiota siitä, että se tekee elpymispaketilla kuntavaalipolitiikkaa. Samalla se sortuu siihen itse: maatalous- ja rakennerahat on mainittu paketin yhhetydessä monta kertaa. Siitä vaahtosi ryhmäpuhuja Anne Kalmarikin (kesk).

Pääministeri Marin vetosi jälleen kerran siihen, että Euroopan unionin neuvoston oikeudellinen palvelu katsoi kesällä, ettei elpymispaketti riko EU:n perussopimuksia.

Perustuslakivaliokunta joutuu vielä asian siis käsittelemään. Valiokunnan suuntaan siirtyy myös asian julkinen seuranta, kun hallitus selviää luottamusäänestyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?