Hallitus pohtii ravintoloille yhä tiukempia rajoituksia – yhtenä vaihto­ehtona valomerkin aikaistaminen kello 19:ään

Ajatuksena on, että tiukemmilla rajoituksilla voitaisiin parhaimmillaan hieman lykätä tarvetta tehdä viime kevään kaltaisia ravintoloiden kokonaissulkuja.

| Päivitetty

Sote-ministerityöryhmä keskustelee torstaina ravintoloiden uusista entistä tiukemmista rajoituksista, joita koskeva hallituksen esitys tahdotaan saada valmisteluun ja eduskunnasta läpi mahdollisimman pian siltä varalta, että koronavirustilanne lähtee kehittymään Suomessa huonompaan suuntaan.

Ajatuksena on, että tiukemmilla rajoituksilla voitaisiin parhaimmillaan hieman lykätä tarvetta tehdä viime kevään kaltaisia ravintoloiden kokonaissulkuja, Ilta-Sanomille arvioidaan hallituslähteistä.

Pohdinnassa ovat ainakin tiukennukset ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoihin sekä enimmäisasiakasmääriin.

Tarkat tunnit elävät vielä, mutta yksi mahdollisuus olisi aikaistaa valomerkkiä kello 18:aan tai 19:ään. Aukiolojen rajoitukset saattavat kuitenkin vaihdella ravintolatyyppistä riippuen.

Asiakaspaikkojen rajaaminen on sen sijaan vaikeampi toteuttaa, IS:lle arvioidaan.

Suuressa osassa ravintoloita enimmäisasiakasmäärä on alun alkaenkin hyvin pieni, ja asiakkaiden rajaaminen nykyistä enemmän esimerkiksi neljäsosaan pudottaisi useissa ravintoloissa asiakkaiden määrän vain muutamaan henkeen.

Hallituksen esitys ravintoloiden nykyisten rajoitusten jatkamiseksi kesäkuun loppuun asti on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä.

Jos ja kun Suomi siirtyy koronavirusepidemiassa hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman tasolle kaksi, tulevat kaikkialla Suomessa voimaan ravintoloiden maksimirajoitukset.

Tämä tarkoittaisi, että koko maassa alkoholin anniskelu päättyy kello 22 ja ravintolan on suljettava ovensa kello 23. Tämän lisäksi ravintolat saa täyttää vain puolilleen tai kolmeen neljäsosaan, riippuen ravintolatyypistä.

Asiasta kysyttiin tiistaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd), kun hallitus kokoontui Säätytalolle kuulemaan tuoreet tiedot Suomen koronatilanteesta. Kiurulta kysyttiin, tuleeko ravintoloissa pilkku jo kello 18.

– Eiköhän lähtökohta ole se, että jos yhteiskunnassa tautitilanne pahenee ja tason kaksi toimet saattavat olla edessä, niin siinä tilanteessa myös ravitsemisliikkeiden osalta on pohdittava sääntelyä ja tätä kautta olemme valmistautuneet hyvissä ajoissa siihen, että aikuisten kontaktien vähentämiseksi on tehtävä vielä enemmän, ja sitten vasta voidaan kysyä lapsilta ja nuorilta heidän kontaktiensa vähentämisestä, Kiuru sanoi.

Hän kertoi, että asiasta keskustelua jatketaan torstaina.

– Jos tautitilanne pahenee, tartuntatautilain uusilla muutoksilla on mahdollisuus tehdä uusia rajoitustoimia tautitilanteen hallitsemiseksi. Siinä tilanteessa arvioidaan myös, kuinka paljon ravitsemusliikkeiden osalta tehdään rajoitustoimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?