Tutkija: Jos kunta­vaalit järjestetään huhti­kuussa, seuraukset voivat olla synkät – ”Kuka ottaa silloin vastuun asiasta?”

Emeritusprofessori Heikki Paloheimon mielestä kuntavaalit pitäisi siirtää lokakuuhun koronatilanteen takia. Ministeriön mukaan siirtoa harkitaan, jos tilanne pahenee.

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021. Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo (oik.) siirtäisi vaaleja myöhempään ajankohtaan. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sekä puoluesihteerit Simo Grönroos (ps) ja Kristiina Kokko (kok) arvioivat, että vaalit voidaan toteuttaa huhtikuussa, jos tilanne ei huonone ja turvallisuudesta huolehditaan.

15.2.2021 20:25

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta. Arvostettu politiikan tutkija kannattaa vaalien siirtämistä.

– Minusta kuntavaalit voitaisiin siirtää lokakuuhun. Siihen on painava peruste. Maailmalta on selviä esimerkkejä siitä, että vaalien järjestäminen koronaepidemian aikaan lisää sairastumista ja kuolleisuutta covid-19-tautiin, valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo sanoo.

Hän muistuttaa, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan koronavirustartunnat kasvoivat nelinkertaisesti.

Hänen huolensa on, että jos kuntavaalit järjestetään huhtikuussa, kuolleisuus voi Suomessakin kasvaa.

– Kuka ottaa silloin vastuun asiasta?

Heikki Paloheimon mielestä kuntavaalit olisi turvallisempaa järjestää vasta syksyllä huhtikuun sijasta.

– Suomessa on meneillään rokotuskampanja. Jos se toteutuu suunnitellusti, syksyllä iso osa väestöstä on rokotettu ja vaalit olisi sen jälkeen turvallisempaa järjestää, hän sanoo.

Paloheimon mukaan Suomessa on ennenkin siirretty vaaleja.

– Vuoden 2016 kuntavaalit siirrettiin vuoteen 2017 eikä se vaarantanut demokratian toteutumista, hän sanoo.

Vaalijohtaja Jääskeläinen: Siirto vaatisi lain muuttamisen

Vaaleja koskevat asiat kuuluvat oikeusministeriön alaan. Ministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan kunnissa on tehty paljon töitä sen eteen, että vaalit voidaan turvallisesti järjestää.

– Jos koronatilanne pysyy nykyisen kaltaisena, vaalit voidaan pitää turvallisesti.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että yhteistyö THL:n kanssa aloitettiin syyskuussa ja se jatkuu edelleen.

– Äänestyspaikoilla tullaan käyttämään muun muassa kasvomaskeja ja käsidesiä sekä huolehtimaan turvaväleistä. Turvallisuudesta huolehditaan myös laitos- ja kotiäänestyksessä, Jääskeläinen sanoo.

Hänen mukaansa vaalien mahdolliseen siirtoon vaikuttaa koronatilanne. Jos tilanne nykyisestä pahenee, se vaikuttaa siihen, ryhdytäänkö vaalien siirtoa järjestelemään.

– Olemme nyt hybridistrategian tasolla yksi. Jos tilanne pahenee, vaalit voitaisiin järjestää ehkä vielä tasolla kaksi, mutta tasolla kolme tuskin enää, Jääskeläinen sanoo.

Suomen hybridistrategian mukaan tautitilannetta arvioidaan kolmen eri tason avulla.

– Vaalit voidaan siis siirtää, jos koronatilanne niin vaatii. Se vaatisi kuitenkin lain muuttamisen. Tähän vaikuttaa myös politiikka eli siirto etenee vain jos hallitus tekee siitä esityksen eduskunnalle.

Jääskeläinen ei allekirjoita kritiikkiä, että vaaleihin ei olisi valmistauduttu kunnolla, vaikka pandemia-aikaa on eletty jo vuosi.

– Näihin vaaleihin on valmistauduttu huolella. Vaaliprojekti aloitettiin jo elokuussa ja se on sujunut suunnitellusti ja aikataulussaan. Yhteistyö THL:n kanssa aloitettiin syyskuussa ja se jatkuu edelleen. Kunnat ovat hoitaneet omaa osuuttaan hienosti, hän sanoo.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistuttaa, että epidemiatilanne on edelleen vaikea.

THL: Ei absoluuttisen turvallista

– Olemme toimittaneet vaalien järjestämisestä vastaavalle ministeriölle heidän pyynnöstään ohjeet ja suositukset siitä, miten vaalit voidaan järjestää terveysturvallisesti, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo.

Hän muistuttaa, että epidemiatilanne on edelleen vaikea ja siksi pitää maksimoida se, että vaalit voidaan järjestää mahdollisimman turvallisesti.

– Absoluuttisen turvallistahan se ei ole ja vaalilautakunnilla on paljon tekemistä. Terveysturvallisuus vaatii heiltä ja vaalivirkailijoilta paljon ylimääräistä ja huolellista tekemistä turvallisuuden varmistamiseksi.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos ei pidä kuntavaalien siirtämistä tarpeellisena.

Opposiotiokaan ei hingu siirtoa

Pääministeri Sanna Marinin (sd) viiden puolueen hallitus ei ole esittänyt vaalien siirtoa eikä oppositiopuolueillakaan ole siirtohaluja.

– En näe tarvetta kuntavaalien siirtämiseen. Demokratian toteutumisen kannalta olisi tärkeää, että vaalit järjestetään ajallaan, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo.

Hän huomauttaa, että vaaleja on järjestetty monissa maissa korona-aikana.

– Esimerkiksi aivan juuri järjestettiin Espanjan Kataloniassa aluevaalit. Uskon, että Suomessa pystytään taklaamaan koronan aiheuttamat ongelmat siten, että vaalit voidaan järjestää turvallisesti.

– Tuntuisi erikoiselta, että vaalit olisivat asia, jota ei nykytilanteessa järjestettäisi, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteerin Kristiina Kokon mielestä lähtökohta on se, että vaalit pitää järjestää ajallaan.

– Mikäli tautitilanne oleellisesti huonontuu ja esimerkiksi asiointia ja liikkumista rajoitetaan merkittävästi nykyisestä, pitää tietenkin arvioida, voidaanko vaalit järjestää turvallisesti, hän sanoo.

– Tällä hetkellä on huomattava, että esimerkiksi kaupat, ravintolat ja koulut ovat auki. Tuntuisi erikoiselta, että vaalit olisivat asia, jota ei nykytilanteessa järjestettäisi. Kuitenkin terveysturvallisuus on huomioitava kaikissa ratkaisuissa.

Toteutuuko kunnallisen demokratian tavoite, jos kaikki eivät voi äänestää pandemian oloissa?

– Lähtökohta on tietenkin se, että äänioikeutta on voitava käyttää, Kokko kertoo.

Hänen mielestään viranomaisten on huolellisesti suunniteltava ja järjestettävä tarvittavat poikkeusjärjestelyt.

– On tärkeää, että oikeusministeriöllä on selkeä ja oikea arvio siitä, miten vaalit voidaan järjestää hyväksyttävällä tavalla turvallisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?