Kristilliset ja Liike nyt mukaan perussuomalaisten välikysymykseen EU:n elpymisvälineestä – Halla-aho: ”Suomi sahaa itseään jalkaansa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kristilliset ja Liike nyt mukaan perussuomalaisten välikysymykseen EU:n elpymisvälineestä – Halla-aho: ”Suomi sahaa itseään jalkaansa”

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio kertoo, että myös välikysymyksen ulkopuolelle jäänyt kokoomus on ”monellakin tapaa hengessä mukana”.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät hyväksy Suomen sitoutumista velka- ja tulonsiirtounioniin.

10.2. 13:26

Perussuomalaisten, kristillisten ja Liike nyt:in eduskuntaryhmät jättävät tänään keskiviikkona välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elpymisvälineestä.

Kokoomus ei osallistu välikysymykseen.

Perussuomalaisten ryhmäjohtajan Ville Tavio totesi keskustelleensa asiasta kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen kanssa.

– Hänen mukaansa tilanne on se, että kokoomuksen eduskuntaryhmällä ei ymmärtääkseni vielä valmista kantaa elvytyspaketin kaatamiseen.

– Ymmärsin, että kokoomus on tässä monellakin tapaa hengessä mukana.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi tänään keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että EU:n elpymispaketti ei ole hänen mukaansa kertaluonteinen, eikä Suomen edun mukainen.

– Hallitus on antanut ymmärtää, että Suomi ei voi jättäytyä tämän järjestelyn ulkopuolelle, koska se merkitsisi yksin jäämistä ja eroa EU:sta. Tästä herää kuitenkin kysymys. Jos Suomi ei tällaisista syistä voi jättäytyä tämän paketin ulkopuolelle, miten se voisi jättäytyä tulevien pakettien ulkopuolelle.

Myös Tavio toi esiin pelkonsa myös siitä, että hallitus hyväksyy vielä toisenkin EU:n elvytyspaketin, vaikka pääministeri Sanna Marin (sd) on todennut, että elpymisväline on kertaluontoinen.

– Ilmassa on uhka siitä, että seuraava elvytyspaketti tulee jo syksyllä, Tavio uskoo.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät hyväksy Suomen sitoutumista velka- ja tulonsiirtounioniin.

– Suomi sahaa itseään jalkaansa lähettämällä rahaa omille kilpailijoilleen. Suomen tulisi käyttää omat rajalliset resurssinsa suomalaisten yritysten kustannustekijöiden alentamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen globaaleilla markkinoilla. Ei muiden maiden veronalennusten rahoittamiseen, Halla-aho sanoi.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah perusteli välikysymykseen osallistumista muun muassa sillä, että EU:n elpymisvälineellä ei ole joidenkin taloustieteilijöiden mukaan merkittävää hyötyä Suomen viennille.

– Mikäli Suomi olisi itse ottanut tämän lainan markkonoilta, se olisi saanut sen halvemmalla.

Hän kritisoi myös sitä, että osa välineen avustuksista jaetaan maille menneiden vuosien talouskehityksen perusteella.

– Kyseessä on fiskaalipoliittinen elvytys sellaisille Etelä-Euroopan maille, joiden taloudellinen tilanne on siinä jamassa, että he eivät saa rahoitusta tarpeeksi halvalla korolla tai se aiheuttaa heille muutoin budjettiraameihin ongelmia.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo (liik) tahtoo saada selvät vastaukset hallitukselta siitä, mistä kesällä sovittiin muiden jäsenmaiden kanssa.

– Tämä on huonosti neuvoteltu ja se vääristää kilpailua, Harkimo perusteli mukaan lähtöä.

Juttua päivitetty kello 13:30 ja 13:48

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?