Kokoomuksen Mykkäseltä kipakkaa tekstiä sosiaali­etuuksista HS:ssa: ”Tämä käyrä pitää uskaltaa kääntää” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Mykkäseltä kipakkaa tekstiä sosiaali­etuuksista HS:ssa: ”Tämä käyrä pitää uskaltaa kääntää”

Oppositiopuolueen ryhmäjohtaja toisti lehtihaastattelussa puolueensa kantoja ja esitti leikkauksia sosiaalietuuksiin.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen esitti HS:ssa muun muassa asumistuen indeksikorotuksen jäädyttämistä, toimeentulotuen omavastuun palauttamista ja työttömyysturvan tasokorotuksen perumista.­

6.2. 12:36

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati Helsingin Sanomissa hallitukselta päätöksiä talouden tervehdyttämisestä.

Mykkäsen mukaan hallitus ei voi vältellä ikäviä päätöksiä.

– Minä ajattelen niin, että meidän pitää puhua myös karvaista lääkkeistä suoraan, koska niitä tarvitaan hyvän tekemiseen, Mykkänen totesi HS:ssa.

Kokoomus on oppositioaikanaan esitellyt omia vaihtoehtojaan työllisyyden parantamiseksi ja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Mykkänen otti lehtihaastattelussa esiin muun muassa toimeentulotuen omavastuun palauttamisen, työttömyysturvan tasokorotuksen perumisen ja asumistuen indeksikorotusten jäädyttämisen.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana valtion maksamien työttömyysetuuksien sekä asumistuen ja toimeentulotuen vuotuiset menot ovat kaksinkertaistuneet noin kahden miljardin euron tasosta yli neljään miljardiin euroon. Tämä käyrä pitää uskaltaa kääntää. Bruttokansantuote ei ole kasvanut läheskään samaa tahtia, Mykkänen näki HS:ssa.

Ryhmäjohtaja Kai Mykkänen esitti muutoksia toimeentulotukeen, työttömyystukiin ja asumistukeen.­

Mykkänen osoitti sanansa etenkin pääministeripuolue Sdp:n Sanna Marinille ja varapuheenjohtaja Matias Mäkyselle. Mykkäsen mielestä velkataakan kasvuun ei pidä suhtautua kevytmielisesti, ja Mykkänen vaati hallitukselta vaikeita päätöksiä jo kevään kehysriihessä.

– Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkisen talouden velkaantuminen jatkuisi nykypolitiikalla koko vuosikymmenen. Onko tämä hyväksyttävää? Luovatko pääministeri ja Mäkynen nyt maaperää sille, että huhtikuun puoliväliriihessä ei tarvitse tehdä käännettä ja vaikeita päätöksiä, Mykkänen kyseli HS:ssa.

Mykkänen asetti tavoitteeksi 75 prosentin työllisyysasteen ja julkisen velan vakauttamisen 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen vastasi Mykkäselle omalla tiedotteellaan. Mäkynen tyrmäsi Mykkäsen ehdotukset.

Mäkysen mukaan Mykkänen ehdottaa palaamista 10 vuoden takaiseen sosiaaliturvaan.

Mäkynen sanoo, että kokoomus laittaisi koronakriisin maksumieheksi pienituloiset.

– Sdp:lle on tärkeää, että talouden tasapainotus tapahtuu oikeudenmukaisesti. Ei niin, että maksajiksi laitetaan pienituloiset, jotka kokoomus työntäisi Mykkäsen opeilla ulos kaupungeista ja syvälle köyhyyteen. Pitkäaikaistyöttömyyteen ei auta ihmisten hautaaminen syvemmälle köyhyyteen, vaan monet tarvitsevat koulutusta, kuntoutusta, ja tukea työnhakuun, Mäkynen totesi.

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan koronakriisin jälkeinen sopeutus ei voi niin nopeaa kuin 90-luvun laman ja 2000-luvun finanssikriisin jälkeen.­

Varapuheenjohtaja Mäkynen sanoo, että Sdp ei kannata finanssikriisin tai 90-luvun laman kaltaista nopeaa sopeutusta.

– Kuten Sanna Marin jo viime kesänä sanoi, myös sopeutusta leikkauksin ja veronkorotuksin saatetaan tarvita, mutta sopeutuksen ajoitus on mietittävä tarkkaan niin, ettei se leikkaa tulevaa kasvua. Meidän on myös tehtävä kaikkemme, että suomalaiset yritykset pääsevät kiinni maailmantalouden kasvuun ja kaikkialla maailmassa tehtävään elvytykseen.

– Suomen talouden tasapaino saavutetaan vain kasvun kautta. Mykkänen ja Kokoomus olisivat toistamassa finanssikriisin virheet liian nopeasta sopeutuksesta ja 90-luvun laman virheet sosiaalisten ongelmien pitkittämisestä. Tähän meillä ei ole varaa, vaan tarvitsemme uusia työpaikkoja ja tuottavuutta sekä oikeudenmukaista sopeutusta, Mäkynen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?