Setä Arkadia: Pois alta talousoppineet ja professorit, täältä tulee Sdp:n Matias Mäkynen! - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Pois alta talousoppineet ja professorit, täältä tulee Sdp:n Matias Mäkynen!

Viikon taloushahmo on Setä Arkadian alias Timo Haapalan mukaan Sdp:n vara­puheenjohtaja, kansan­edustaja Matias Mäkynen. Mäkynen haistattaa huilut talousprofessoreille ja valtio­varainministeriön virkamiehille, koska heidän johdollaan puhutaan ”vääristä asioista”.

Kansanedustaja Matias Mäkysen sanotaan muistuttavan etäisesti kazakstanilaista tutkivaa journalistia Borat Sagdijevia.­

7.2. 9:00 | Päivitetty 7.2. 13:01

Setä Arkadia aloittaa tieteellisen palstansa suurella viisauskirjasella, joka näinä vaikeina aikoina tulisi jokaisen kansalaisen osata ulkoa kuin Suuren Puhemies Maon Pienen punaisen kirjan keskeiset teesit taannoisessa Kiinassa.

Kyse on Sdp:n tulevaisuusohjelmasta, joka julkistettiin eduskuntavaalien alla 2019. Sen ensimmäisellä sivulla mainitaan tämä, tärkein:

Sosialidemokraatit haluavat palauttaa luottamuksen yhteiseen asioiden valmisteluun. Päätöksiä tulee tehdä tutkitun tiedon pohjalta. Suomen vahvuus on ollut siinä, että eri puolueet ovat pystyneet tekemään parlamentaarisesti työtä yli vaalikausien isojen uudistusten aikaan­saamiseksi. Tuon luottamuksen sosialidemokraatit haluavat Suomeen palauttaa.

Tutkittu tieto! Tieteellinen sosialidemokratia! Niihin nojaa Sdp!

Professoreista ja muista alan ammattilaista koostuva Talouspolitiikan arviointineuvosto arvosteli tammikuun lopussa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen talouspolitiikkaa, erityisesti velkaantumis­näkymiä ja työllisyystoimien venymistä ties minne taivaanrantaan saakka.

Neljä päivää myöhemmin kuultiin Sdp:n vastaus, jonka esitti puolueen varapuheenjohtaja, oikeustieteiden ylioppilas, kansanedustaja Matias Mäkynen, jonka sanotaan muistuttavan etäisesti kazakstanilaista tutkivaa journalistia Borat Sagdijevia.

Mäkynen opasti Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”suomalainen talouskeskustelu keskittyy vääriin asioihin”. Keskustelu on yksipuolista ja arvolatautunutta, koska myös valtio­varainministeriön virkamiehet esittävät omia näkemyksiään, ja – mikä pahinta – heitä saatetaan kuunnellakin!

Jo edellinen pääministeri-puheenjohtaja Antti Rinne (sd) herätti huomiota näkemyksillään, kuka saa puhua ja kuka ei. Uutissuomalaisen haastattelussa elokuussa 2019 Rinne pani puolustusvoimain juuri valitun komentajan, kenraali Timo Kivisen ruotuun ennen kuin muste tämän nimityspaperissa oli kuivanut. Komentajan on syytä ymmärtää asemansa, Rinne myrskysi.

– Se on tärkeää, että asema on ymmärretty oikealla tavalla. Meillä Suomessa häntä ei heiluta koiraa, vaan koira heiluttaa häntää tarvittaessa, Rinne sanoi.

Taakse poistukaa keskustelusta!

Tuosta tulikin mieleen, että torjuntahävittäjävalinta etenee. Lopullisia tarjouksia odotetaan huhtikuun loppuun mennessä. Ehkä Sdp:n puoluehallituksen työvaliokunta raapustaa korjausesityksen havaitsemistaan puutteista hävittäjätarjokkaiden tutkajärjestelmissä tms.

Mutta politiikassa teoria on teoriaa ja käytäntö käytäntöä. Tässäkin suhteessa Sdp toimii. Sanna Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen (sd) jätti paikkansa perhesyihin vedoten tammikuun puolivälissä.

– Hengähdän nyt hetkisen ja katson sitten, mistä löytyy seuraava työ, joka on tekijäänsä vailla, Koskinen kirjoitti Facebookissa ja sai ministeritason arvostavaa palautetta.

Ja kas! Kolkuttavalle avataan! Ei aikaakaan, kun Koskinen ilmestyi hakijaksi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan virkaan! Setä A:lle tosin mainitaan, että kovin suuri yllätys yllättävän hakijan ilmaantuminen ei silti ollut, kun korona-Koskinen piti saada muihin tehtäviin.

PS. Avainpaikoilla voi vaikuttaa paljon, kuten kansanedustaja Aki Lindénin (sd) esimerkki kertoo. Yleisradion MOT-ohjelma kertoi Husin ex-toimitusjohtaja Lindénin saaneen vuosien mittaan useita kertoja tietoja johtamansa sairaanhoitopiirin epäselvyyksistä, mutta eihän Lindenkään kaikkeen ennätä. Kun oli tärkeämpääkin (poliittista) touhua, kuten hän maaliskuussa 2019 Twitterissä kertoi:

829 päivää (22.12.2016-) tein joka päivä työtä soten markkinamallin kaatamiseksi. Satoja puheita, lausuntoja, muistioita, kannanottoja, kirjoituksia, meilejä,twiittejä, kokouksia, neuvotteluja, linjauksia, lobbausta, lehti-, radio- ja TV-haastatteluja. 9.3.2019 se kaatui. #sote

Mikä olikin todistettava eli m.o.t.

Oikaisu 7.2. kello 13.00: Mäkysellä ja Marinilla ei ole kummiyhteyttä, kuten kommentissa aiemmin kirjoitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?