Häkkänen tarttuu pää­ministeri Marinin kommentteihin pakko­testauksesta rajoilla: ”Kannattaisi katsoa peiliin Valtio­neuvoston piirissä”

Hallituksen esitys Suomeen saapuvien velvoitteesta esittää rajalla todistus negatiivisesta koronatestituloksesta ei syksyllä läpäissyt perustuslakivaliokuntaa.

1.2.2021 18:59

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) ihmettelee viime päivinä julkisuudessa käytyä keskustelua pakkotestauksista rajoilla.

– Kovatkin keinot voivat olla oikeutettuja, jos ne on säännelty niin, että perusoikeuksien rajoituksen edellytykset täyttyvät. Kun toimivaltuudet viranomaisille ovat tarkkoja, valvonta pelaa ja kriteerit, minkä johdosta henkilö asetetaan karanteeniin ovat kunnossa.

– Myös rajakontrollia pystytään järjestämään, mutta se pitää tehdä hyvän lainvalmistelun ja asiallisen sääntelyn avulla, Häkkänen sanoo.

Häkkänen viittaa siihen, että hallitus toi viime lokakuussa eduskunnalle esityksen, jossa olisi velvoitettu Suomeen saapuvat esittämään todistus negatiivisesta covid-19-testituloksesta ehtona maahan pääsylle. Perustuslakivaliokunnan mukaan esitystä ei kuitenkaan voitu käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, eli se olisi vaatinut perustuslain muuttamista.

– Se laki oli sotku ja täysin keskeneräinen. Pykälät oli jätetty aivan tekemättä, Häkkänen muistelee.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta arvioi viime vuonna perustuslakiblogissa, että liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu hallituksen esitys on kenties epäonnistunein hallituksen esitys vuosikymmeniin ja että sen kohdalla meni kaikki pieleen.

Viime torstaina Ylen A-Talkin puheenjohtajatentissä puheenjohtajilta kysyttiin, tulisiko testaus muuttaa rajoilla pakolliseksi. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että hallitus on tätä jo yrittänyt, mutta eduskunta ei hyväksynyt esitystä.

– Se ei kyllä ole hallituksesta kiinni. Hallitus vei jo viime syksynä eduskuntaan esityksen, jossa olisi ollut mahdollista vaatia negatiivista testitulosta Suomeen saapuessa. Ja myös pakolliset karanteenit. Tämä ei eduskunnalle käynyt, vaan nähtiin silloin eduskunnassa, että tämä rajoittaa liikaa perusoikeuksia. Me olemme ilman muuta valmiita tuomaan tämän lainsäädännön niin nopeasti eduskuntaan kuin mahdollista. Nyt kun eduskunta on itse ilmaissut, että se haluaa tällaista lainsäädäntöä käsitellä, Marin totesi.

Häkkänen ihmettelee pääministerin kommentteja.

– Marin antaa julkisuudessa ymmärtää, että kyllä hallitus on tehnyt kaiken oikein, mutta oli eduskunnan vika, ettei asia ole edennyt. Näin asia ei ole. Tässä on vähän ylilyönnin makua, kannattaisi enemmänkin katsoa peiliin Valtioneuvoston piirissä, Häkkänen sanoo.

Asiaa on Twitterin puolella kommentoinut aktiivisesti myös Sdp:n kansanedustaja Aki Lindén.

Hän on antanut muun muassa ymmärtää, että lakiesitys kaatui eduskunnassa, koska sen pelättiin vaikeuttavan liiaksi maahantuloa. Lindénin mukaan perusteluna oli myös se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL olisi saanut lain myötä liikaa valtaa.

– Hallituksen esitys 137/2020, jonka eduskunta sai lokakuussa, sisälsi kaiken sen, jolla koronan tulo rajojen yli voidaan estää. Oppositio kävi raivokkaasti sitä vastaan, ”surkea” jne. Pienillä eduskunnassa tehdyillä korjauksilla se olisi pitänyt säätää, mutta vastustus oli rajua, Lindén kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto kielii kuitenkin aivan jostain muusta kuin pienistä korjaustarpeista. Valiokunta kuvaili esitystä täysin keskeneräiseksi, eikä sen korjaaminen olisi lausunnon mukaan ollut mahdollista eduskunnassa.

Pauli Rautiaisen mukaan valtiosääntöoikeudellisia ja lakiteknisiä ongelmia oli esityksessä niin paljon, ettei valiokunta ole lausunnossaan edes käsitellyt niistä kuin murto-osan.

Perustuslakivaliokunta näki esityksen ongelmallisena etenkin henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden sekä liikkumisvapauden kannalta. Se edellytti, että esityksen olisi pitänyt muun muassa sisältää selkeät pykälät vaikkapa siitä, kuka saa päättää henkilön vapaudenriistosta ja pakottamisesta karanteeniin.

– Ettei anneta mielivaltaisia toimivaltuuksia jollekin viranomaiselle tehdä päätöksiä toisen henkilön vapaudesta. Pitää olla selvät säännökset, Häkkänen toteaa.

Isoin hässäkkä syntyi Häkkäsen mukaan kuitenkin siitä, että hallitus toi eduskuntaan kesken käsittelyn vielä liikenneministeriön muistion, jossa merkittävä osa esityksen säännöksistä on kirjoitettu kokonaan uudestaan.

– Laki oli sotku, ja se lähtikin uudelleen valmisteluun. Me olemme odottaneet, että se tulee mahdollisimman nopeasti uudelleen, mutta ei ole näkynyt, Häkkänen sanoo.

Kysymys rajakontrollista nousi uudelleen esille viime viikolla, kun rajaliikenne rajoitettiin pelkkään välttämättömään työmatkaliikenteeseen. Hallituksen tavoitteena oli päätöksen myötä vähentää liikennettä rajoilla niin paljon, että kaikkien Suomeen saapuvien testaaminen olisi mahdollista.

Testaaminen rajoilla on tällä hetkellä kuitenkin edelleen vapaaehtoista. Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoi viime viikon keskiviikkona Ilta-Sanomille, että vain alle kymmenen prosenttia Ruotsista Suomeen saapuvista suostuu koronatestiin rajalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi tänään maanantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii tuomaan hallituksen esityksen pakkotestauksista eduskuntaan jo tällä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?