Nyt puhuvat nuoret ehdokkaat: tämän takia lähdimme politiikkaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Nyt puhuvat nuoret ehdokkaat: tämän takia lähdimme politiikkaan

Tänä keväänä on taas mahdollisuus vaikuttaa, kun huhtikuussa pidetään kuntavaalit. Ilta-Sanomat kysyi rekisteröityneiden puolueiden nuorilta ehdokkailta, mikä vei heidät politiikkaan jo nuorina ja mihin he haluavat vaikuttaa.

1.–5. helmikuuta kouluissa vietetään Uutisten viikkoa. IS käsittelee Uutisten viikolla useissa artikkeleissa sitä, miksi demokratia on hieno asia.

2.2. 9:05

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.4.

1.–5.2. kouluissa vietetään Uutisten viikkoa. IS käsittelee Uutisten viikolla useissa artikkeleissa sitä, miksi demokratia on hieno asia.

 • Kuntavaaleissa saavat äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset sekä kaikki vakituisesti Suomessa kaksi vuotta asuneet ulkomaan kansalaiset. Myös alle kaksi vuotta Suomessa asuneet EU-kansalaiset saavat antaa äänensä.

 • Kuntavaaleissa äänestetään kunnallisvaltuustojen jäsenistä. Kunnanvaltuutetut ovat merkittäviä vallankäyttäjiä, ja he päättävät muun muassa, miten kunta rahansa käyttää. Paljonko annetaan kouluille, rakennetaanko uusi uimahalli, rakennetaanko tie tai tunneli? Paljonko veroja kerätään?

 • Kunnanvaltuusto nimittää kunnanhallituksen, joka valmistelee valtuuston käsittelemiä asioita.

 • Kunnat voivat valita, onko niiden johdossa kunnanjohtaja vaiko pormestari. Kunnanvaltuusto valitsee kunnanjohtajan tai pormestarin. Käytännössä tehtävään valitaan usein suurimman puolueen johtajaehdokas. Esimerkiksi Helsingissä suurimmat puolueet kertovat etukäteen, keitä ehdottavat pormestariksi, ja oletus on, että puolueen saamat kunnanvaltuutetut äänestävät puolueen ehdokasta pormestariksi.

 • Kuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein.

Lue kaikki Uutisten viikon jutut täältä.

Suomen 18 puoluetta

 • Puoluerekisteriin on tällä hetkellä kirjattu 18 puoluetta. Päästäkseen puoluerekisteriin rekisteröidyn yhdistyksen täytyy kerätä 5 000 kannattajakorttia ja täyttää muut kriteerit kuten että puolueen tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin ja että sen toiminta noudattaa kansanvaltaisia eli demokraattisia periaatteita.

 • Jos puolueesta ei pääse ehdokkaita eduskuntaan kaksissa perättäisissä vaaleissa, se putoaa puoluerekisteristä mutta voi listautua sinne uudestaan keräämällä tarvittavat kannattajakortit.

 • Eduskunnassa on tällä hetkellä yhdeksän puolueen edustajia: keskustan, kokoomuksen, kristillisdemokraattien, Liike Nytin, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen, sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden.

 • Puoluerekisterissä ovat edellä mainittujen lisäksi Eläinoikeuspuolue, Feministinen puolue, Kansalaispuolue, Liberaalipuolue, Tasapainon puolesta, Seitsemän tähden liike, Sininen puolue ja Suomen kansa ensin.

 • Seitsemän tähden liike ei ota osaa kunnallisvaaleihin, joten se ei ole esittelyssämme mukana. Suomen kansa ensin -puolueella ei ollut tarjota tähän koosteeseen nuorta vaaliehdokasta aikataulujen rajoissa.

 • Viime kuntavaaleissa 2017 olivat mukana lisäksi mm. Suomen Kommunistinen Puolue ja Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta, jotka on sittemmin poistettu puoluerekisteristä.

 • Kunnallisvaaleissa ehdokkaita voivat asettaa rekisteröityjen puolueiden lisäksi valitsijayhdistykset, jotka voivat edustaa eri yhdistyksiä (jotka ovat aiemmin voineet olla rekisteröityjä puolueita) tai puoluepoliittisesti sitoutumattomia ehdokkaita.

 • Vuodesta 1969 alkaen puoluerekisterissä on ollut yhteensä 46 eri puoluetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?