Ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoo joutuneensa saattohoitoon - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoo joutuneensa saatto­hoitoon

Syöpää sairastava Kasvi kirjoittaa asiasta Uuden Suomen blogissaan.

Jyrki Kasvi kertoo syöpähoitojensa loppuneen.

30.1.2021 19:15 | Päivitetty 30.1.2021 19:40

Vihreiden entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi, 57, kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan joutuneensa saattohoitoon. Kasvi on sairastanut virtsarakon syöpää jo vuodesta 2003 lähtien.

Kasvi kertoo aiemmin pystyneen jatkamaan elämää kotihemodialyysihoidon avulla, mutta sittemmin maksaan ilmestyi etäpesäkkeitä, ”joihin edes tehokkaimmat käytössä olevat platinapohjaiset sytostaatit eivät ole tehonneet”.

– Runsas viikko sitten hoidot lopetettiin, ja sain lähetteen saattohoitoon, hän kirjoittaa.

– Toistaiseksi vointi ja maksa-arvot ovat hyvät, mutta sitä mukaa kun terveen maksakudoksen tilalle kasvaa syöpäkudosta, tilanne heikkenee.

Kasvi kertoo, että hänelle on ennustettu elinaikaa alkukesään asti. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa myyntiluvan saaneesta lääkkeestä voisi olla hänelle apua, mutta EU:ssa myyntilupaa ei ole myönnetty.

– Jotkut meistä kuolevat turhaan, hän lopettaa tekstinsä.

Kasvi kertoi sairaudestaan Ilta-Sanomille vuonna 2019 antamassaan haastattelussa. Hän jäi eduskunnasta sairauslomalle vuonna 2018.

Kasvi antoi IS:lle haastattelun kesällä 2019, jossa hän kertoi käyttävänsä kotidialyysikonetta.

Kokeneelta poliitikolta oli poistettu toinen munuainen ja virtsarakko jo aiemmin. Kun toinen munuainen vietiin 2018, siitä oli leikkauksen jäljiltä seurauksena erinäisiä komplikaatioita. Kotidialyysikone helpotti sairauden hoitamista.

Kasvi myös kertoi tuolloin, että sairastuminen ei ole kansanedustajalle aina helppoa.

– Kansanedustajalla on suuri kynnys myöntää olevansa sairas, koska se tulkitaan herkästi heikkoudeksi. Olen lääkäreiltä kuullut, että stressi korreloi usein syövän puhkeamisen kanssa, ja eduskuntatyö, jos mikä, on stressaavaa, Kasvi painotti.

Virtsarakon syöpä on miesten neljänneksi yleisin syöpämuoto. Suomessa todetaan vuosittain noin 1 300 uutta virtsarakon syöpää, ja niistä 80 prosenttia ilmenee miehillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?