Pakkotestausmallia valmistellaan ministeriössä kovalla kiireellä – edellinen esitys sai täystyrmäyksen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pakkotestausmallia valmistellaan ministeriössä kovalla kiireellä – edellinen esitys sai täystyrmäyksen

Uuden koronatestausmallin raamit pitäisi olla selvillä ensi viikolla. Pääministeri Marin on edellyttänyt nopeaa etenemistä.

Tornion ja Haaparannan rajalla alkoi tiukennettu rajavalvonta keskiviikkona. Koronatesteihin rajalla on suostunut viime päivinä alle kymmenen prosenttia Suomeen saapuneista.

29.1. 16:44

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan kovalla kiireellä pakkotestausmallia Suomen rajoille. Painetta lisää muuntoviruksen uhka.

Johtaja Jari Keinänen STM:stä kertoo IS:lle, että ensi viikolla pitäisi olla tiedossa ”suunta”, jota lähdetään perustelemaan tarkemmin.

Vaikein kysymys liittyy Keinäsen mukaan yksilön perusoikeuksiin: minkälaisilla perusteilla rajoilla voidaan velvoittaa laajempia ihmisjoukkoja koronatesteihin?

– Mikä on oikeudellinen perusta sille, että voimme siirtyä yksilöllisestä arvioinnista laajempaan arviointiin siinä, keitä testataan.

Tällä hetkellä testaus perustuu vapaaehtoisuuteen. Aluehallintovirasto voi päättää, että tarkastukseen osallistuminen on pakollista, mutta harkinnan on oltava tiukasti yksilökohtaista. Pakollinen massatestaus ei siis ole mahdollista.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että vain alle kymmenen prosenttia Ruotsista Suomeen saapuvista suostuu koronatestiin rajalla. Tulokas vaati lisää työkaluja rajoille ja sanoi, että testistä kieltäytyminen on ”iso kysymys”.

Keskiviikkona ja torstaina Suomeen saapui länsirajan kautta noin 3 000 ihmistä, joista testiin suostui alle kymmenen prosenttia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti torstaina Ylen puheenjohtajatentissä, että hallitus on ”ilman muuta” valmis tuomaan pakollista testausta koskevan lainsäädännön eduskuntaan.

Ajatus pakkotestauksesta sai tentissä tukea oppositiolta, etenkin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolta.

Marin mainitsi hallituksen tuoneen eduskuntaan jo viime syksynä lakiesityksen, johon sisältyi vaatimus negatiivisesta testituloksesta Suomeen saapuessa, mutta eduskunnassa nähtiin esityksen rajoittavan liikaa perusoikeuksia.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikenne- ja viestintäministeriön valmisteleman testausmallin keskeneräiseksi.

Kritiikkiä tuli muun muassa siitä, että lakiehdotuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) osoitettiin merkittävää toimivaltaa yksilön perusoikeuksien, kuten liikkumis- ja elinkeinonvapauden rajoittamiseen ilman, että laissa olisi asetettu välttämättömyysvaatimuksen lisäksi rajoituksia päätöksenteolle.

Mallia korjattiin, mutta lausuntokierroksella tuli jälleen pyyhkeitä. Nyt sosiaali- ja terveysministeriössä nähdään, että muuntovirusuhka tuo lain perusteluihin lisää laajuutta ja syvyyttä.

Maahantulon edellytyksistä oli viime syksynä isoja erimielisyyksiä myös hallituksen sisällä, mutta pelko muuntoviruksen leviämisestä on vaikuttanut asetelmiin.

Keinänen ei lähde arvioimaan, milloin uusi testausmalli voisi edetä eduskuntakäsittelyyn. Muutokset tulisivat tartuntatautilain pykäliin. Tartuntatautilakiin tehdään parhaillaan eduskunnassa muitakin muutoksia.

Keinäsen mukaan valmistelussa otetaan huomioon se, että pääministeri edellytti erittäin nopeaa etenemistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?