STM:n valmiusjohtaja: Alle 10 prosenttia Ruotsista saapuvista suostuu koronatestiin

Pääministeri Marin kertoo kantavansa huolta siitä, että niin moni kieltäytyy testistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas toivoo lainsäädännöstä uusia työkaluja rajoille.

27.1.2021 21:58

Koronavirusmuunnosten pelätään leviävän rajojen yli Suomeen, mutta koronatestistä voi yhä kieltäytyä maan rajoilla.

Terveysviranomaiset ovat painottaneet, että maahantulijat ohjataan testeihin, mutta testaus perustuu vapaaehtoisuuteen.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoo, että testistä kieltäytyminen on ”iso kysymys”.

– Kyllä me tarvitaan tässä lisää työkaluja.

Tulokkaan mukaan esimerkiksi länsirajan kautta Suomeen saapuvista alle kymmenen prosenttia käy testissä. Myös satamissa ja itärajalla on havaittu, etteivät kaikki halua mennä testiin.

Viranomaisten näkökulmasta kyse on myös resursseista. Jo ympärivuorokautisen toiminnan mahdollistaminen rajapisteillä on osoittautunut isoksi ponnistukseksi.

Kuntien tartuntatautilääkärit voivat määrätä tulijoita karanteeneihin, mutta sekin on resurssikysymys. Tällä hetkellä painopiste on Iso-Britanniasta Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi koronaneuvotteluihin saapuessaan kantavansa huolta siitä, että Suomeen pääsee tautitapauksia rajan yli, koska niin moni tulija kieltäytyy testistä.

– Veimme viime syksynä eduskuntaan lainsäädännön, jossa olisi tuotu enemmän työkaluja rajaliikenteeseen, mutta eduskunta tuolloin tyrmäsi kokonaisuuden. Nyt valmistellaan uutta lainsäädäntöä. Toivon mukaan saisimme lisää velvoittavuutta esimerkiksi testauksen ja karanteenien osalta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan laivayhtiöt voisivat vaatia negatiivista koronatestitodistusta.

Marinin mukaan yhtenä vaihtoehtona voisi olla se, että laivayhtiöt alkaisivat vaatia lentoyhtiöiden lailla negatiivista testitodistusta ennen laivaan pääsemistä.

– Tästä olen käynyt keskustelua Viron tuoreen pääministerin Kaja Kallaksen kanssa, tämä voisi olla yksi väline lainsäädännössämme olevien puutteiden paikkaamisessa.

Tulokkaan mukaan yhä valmisteluvaiheessa olevan mallin täytyy olla sellainen, jolla pärjätään myös akuutin koronatilanteen jälkeen.

Uudet maahantulon rajoitukset astuivat voimaan keskiviikkona. Sisärajoilla sallitaan jatkossa vain välttämätön työmatkaliikenne. Rajayhteisöön kuuluminen ei ole enää peruste maahantulolle.

Poikkeuksia on tehdään esimerkiksi kulttuurin, urheilun ja elinkeinoelämän edustajille. Myös seurustelusuhde katsotaan maahantulon perusteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?