Suomeen saapuneiden määrässä selkeä piikki tiistaina – kyse pääosin virolaisista, jotka aikovat jäädä Suomeen työskentelemään rajojen sulkeutuessa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Suomeen saapuneiden määrässä selkeä piikki tiistaina – kyse pääosin virolaisista, jotka aikovat jäädä Suomeen työskentelemään rajojen sulkeutuessa

Keskiviikon ensimmäisestä Helsinkiin Tallinnasta saapuneesta laivasta käännytettiin rajalla noin 15 matkustajaa.

Tiistaina Helsingin sataman kautta Suomeen saapui 6500, maanantaina 3800 ja sunnuntaina 4800 matkustajaa.­

27.1. 16:31

Suomessa astuivat tänään keskiviikkona voimaan entistä tiukemmat maahantulorajoitukset.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti maahantulo työssäkäynnin perusteella on rajoitettu vain välttämättömään, eli yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn tekemiseksi.

Sisärajavalvonnan ollessa palautettuna rajavartiolaitos tarkastaa kaikki Suomeen saapuvat rajalla. Jos maahantulon edellytykset eivät täyty, käännytetään henkilö takaisin lähtömaahansa.

– Helsingin sataman osalta valtaosassa tapauksista Viroon. Eli käytännössä he palaavat seuraavalla mahdollisella laivalla takaisin lähtösatamaan, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola.

Kriittiset työtehtävät ovat työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sellaisia, jotka eivät siedä viivästystä ja joiden suorittamatta jäämisellä olisi merkittävä vaikutus huoltovarmuuteen tai toimialan toimintaan. TEM on laatinut myös tarkemman listan tähän ryhmään kuuluvista.

Suomen kansalaisella ja heidän perheenjäsenillään on rajoituksista huolimatta perustuslain takaama oikeus poistua ja palata Suomeen.

Simolan mukaan toistaiseksi eniten rajatarkastuksen jatkotoimenpiteitä aiheutti keskiviikon ensimmäinen, kello 00.30 Helsingin satamaan Viron Tallinnasta saapunut laiva.

– Arvion mukaan 15 henkeä tullaan käännyttämään takaisin Viroon. Nämä ovat muun muassa kiristyneeseen työmatkaliikenteen rajoitukseen perustuvia tapauksia, Simola kertoo.

Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehiä on toiminut myös koko kuluneen viikon ajan Tallinnan satamassa informoiden Suomeen pyrkiviä matkustajia kiristyneistä rajanylitysliikenteen rajoituksista.

– Eilen tiistaina illalla 43 henkilöä päätti tietoa Tallinnan päässä saatuaan luopua toistaiseksi matkastaan Suomeen, sillä he havaitsivat että olisivat tulleet käännytetyiksi satamassa.

Viime päivät ovat olleet rajatarkastusten osalta kiireisiä. Eilen tiistaina Helsingin sataman kautta Suomeen saapui 6 500, maanantaina 3 800 ja sunnuntaina 4 800 matkustajaa.

– Erityisesti tiistain 26.1. osalta maahan saapuneiden lukumäärässä oli selkeä piikki aiempaan verrattuna. Koko viime viikolla Suomeen saapui Helsingin sataman kautta noin 20 000 henkeä. Sitä edellisellä viikolla saapui 17 000.

Simola toteaa, että Suomenlahden merivartioston arvion mukaan kyse on pääosin virolaisista työntekijöistä, jotka aikovat jäädä Suomeen työskentelemään pidemmäksi aikaa rajojen sulkeutuessa.

STT:n mukaan matkustajaliikenne Suomeen on hiljentynyt tänään myös Länsi-Suomen merivartioston alueella Tornion ja Haaparannan rajalla ensimmäisten 12 tunnin perusteella, eikä odotettua jonoutumista tullut rajalle.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi viime perjantaina, että uudet rajoitukset vähentävät rajaliikennettä lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyisestä.

Kaikki matkustajat kaikilla rajoilla on määrä ohjata terveystarkastukseen ja koronatestiin, mutta testit ovat kaikesta huolimatta edelleen vapaaehtoisia. THL on antanut myös lentoyhtiöille suosituksen edellyttää matkustajilta negatiivista testitulosta koneeseen noustessa.

Sisäministeriö ja STM ovat IS:n tietojen mukaan keskustelleet kuitenkin paljon siitä, miten rajavartiolaitoksella ei ole toimivaltaa määrätä ihmisiä karanteeniin tai testiin. Tämä on STM:n vastuulla.

Rajoille tarvitaankin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan satoja testaajia ja muuta henkilöstöä auttamaan testaamisessa.

– Toki meillä on mahdollisuus että tartuntatautilääkäri joko kunnan tai aluehallintaviraston määräämänä tulee paikalle ja tarkastelee tilannetta yksilötasolla. Jos joku on selvästi kuumeinen, niin kyllä hänet voidaan määrätä myös karanteeniin, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi maanantaina Ylen A-studiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?