Tässä tapauksessa ulkona­liikkumiskielto voisi tulla Suomessa käyttöön – hallitus esitteli kolme tasoa, jolla torjutaan epidemiaa

Hallitus on päättänyt täydentää korona­hybridistrategian toimintasuunnitelmaa kolmella kokonaisuudella, jotta muunto­virusten leviämistä voidaan estää ennakoivasti myös Suomen sisällä eri tilanteissa.

25.1.2021 15:36 | Päivitetty 25.1.2021 17:46

Tällä hetkellä ollaan tasolla yksi, jolloin kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisesti käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassaolevien rajoitusten on pysyttävä vähintään nykyisellä tasolla.

– Mikäli muuntovirus lisääntyy alueellisesti ja määrällisesti niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia siirrytään tasolle kaksi, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Kakkostasolla kontakteja vähemmäksi

Tasolla kaksi kaikkien alueiden tulee ottaa käyttöön leviämisvaiheen suositukset.

– Siirrymme siis alueellisesta lähestymistavasta jälleen kohti valtakunnallista epidemian torjuntaa.

Tasolla kaksi tavoitteena on nopea ja voimakas kontaktien vähentäminen määräajaksi koko maassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan tasolla kaksi kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää voidaan pienentää.

– Toimenpiteet koskisivat myös opetusta. Peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen. Tämä olisi kuitenkin viimesijainen toimenpide, Kiuru sanoi.

Ryhmäharrastukset olisi tasolla kaksi keskeytettävä ja maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus tulisi käyttöön koko maassa.

Kolmostasolla poikkeusolot käyttöön

Tasolla kolme otetaan käyttöön poikkeusolot ja liikkumisrajoitukset edellisten toimien lisäksi. Tätä vältetään Marinin mukaan viimeiseen asti.

Marinin mukaan hallitus on linjannut, että aikuisia koskevat rajoitukset tehdään ennen lapsia ja nuoria. Tähän hallitus on saamassa lisää välineitä, kun eduskunta saa tartuntatautilain muutokset käsitellyksi. Lakimuutos voisi tulla voimaan tällä tietoa helmikuun puolivälissä.

– Ulkonaliikkumiskielto tai liikkumisrajoitukset, niiden täytyy olla välttämättömiä. Sen lisäksi täytyisivät olla poikkeusolot voimassa. Käytännössä olisi siis kyse sellaisesta tilanteesta, että muut rajoitustoimenpiteet eivät riittäisi pitämään tautia hallinnassa, pääministeri Marin vastasi jatkokysymykseen mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta.

– Aiemmilla rajoitustoimenpiteillä ei ole onnistettu hillitsemään epidemiaa maissa, joissa muuntovirus on levinnyt laajalle. Silloin on jouduttu turvautumaan tämänkaltaisiin toimenpiteisiin.

Liikkumisen rajoituksia siis harkittaisiin erityisesti silloin, jos muuntovirus pääsisi kiihdyttämään epidemiaa Suomessa.

Tavoitteena oikea-aikainen toiminta

Kiurun mukaan tavoitteena on oikea-aikainen ja ennakoiva toiminta, jolla viruksen leviäminen tukahdutetaan.

– Nämä toimet ovat alussa nykylainsäädännöllä tehtäviä, ja myöhemmin turvaudutaan entistä tiukempiin toimiin, jos se on tarpeen, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan jo nyt on syytä ottaa käyttöön maksimaalinen etätyötyösuositus ja laajin kasvomaskisuositus leviämisvaiheessa oleville alueille.

Nykyisestä tasosta siirrytään tasolle kaksi, kun THL arvioi, että epidemian leviämisessä ollaan siirtymässä valtakunnallisesti kiihtymisvaiheeseen, ja jos epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia, eivätkä rokotukset ole saaneet vielä riittävää kattavuutta.

Perjantaina hallitus tiukensi rajanylityksiä siten, että esimerkiksi vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan. Ne päätökset tulevat voimaan keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?