Sanna Marin: Maskisuosituksen kiristämistä on syytä tarkastella myös Suomessa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sanna Marin: Maskisuosituksen kiristämistä on syytä tarkastella myös Suomessa

Pääministeri Sanna Marinin mukaan on syytä pohtia, pitäisikö maskisuosituksia kiristää niin, että kirurgiset ja kankaiset maskit eivät enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain.

25.1. 13:57

Saksa on kiristänyt maskipakkoaan koronaviruksen brittimuunnoksen vuoksi. Kangasmaskit eivät enää riitä, vaan ne tulee määräyksen mukaan korvata tehokkaammilla sairaalamaskeilla.

FFP2-hengityssuojaimet tulivat pakollisiksi kaupoissa ja joukkoliikenteessä tänään maanantaina Baijerin osavaltiossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo kiinnittäneensä huomiota Saksan linjaukseen.

– Mielestäni sitä on syytä Suomessakin tarkastella. Uskon, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tätä asiaa jo arvioi.

– Pyrin ainakin itse käyttämään näitä kirurgisia maskeja juuri sen vuoksi, että ne ovat suojaavampia kuin kangasmaskit. Mutta on myös syytä tarkastella sitä, että pitäisikö Suomessakin sitten kiristää linjaa niin, että nämäkään eivät enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain, Marin sanoi tänään maanantaina Säätytalolla ennen hallituksen koronaneuvottelujen alkamista.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, että FFP2-hengityssuojaimiin siirtymistä pitäisi miettiä myös Suomessa. Erityisesti riskiryhmäläisten suojaamiseksi FFP2-maski saattaisi olla Vuorisen mielestä hyödyllinen.

– Ja niitä pitäisi mielestäni käyttää sairaaloissa ja vanhustenhuollossa, Vuorinen sanoo.

Vuorinen kertoo, että uusien tutkimusten mukaan FFP2-hengityssuojaimilla tiedetään olevan parempi suodatuskyky ilmassa olevia pieniä aerosolihiukkasia kohtaan kuin kirurgisilla maskeilla.

Saksan terveysviranomainen ei kuitenkaan suosittele FFP2-maskien laajaa käyttöä, sillä takeita niiden riittävyydestä kaikille ei ole.

Maan hallitus on lähettänyt joulukuun puolivälistä lähtien ostokuponkeja FFP2-maskien hankkimiseksi 34,1 miljoonalle yli 60-vuotiaille tai vakavasti sairaille kansalaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?