Annika Saarikolla tiukka näkemys virusmuunnosten uhasta Suomelle – hallitus neuvottelee - Politiikka - Ilta-Sanomat

Annika Saarikolla tiukka näkemys virusmuunnosten uhasta Suomelle – hallitus neuvottelee

Hallitus jatkaa tänään maanantaina Säätytalossa neuvottelujaan koronavirustoimista. Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

25.1. 10:03 | Päivitetty 25.1. 12:17

Tämänpäiväisten neuvottelujen aiheena on hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentäminen. Suunnitelmaa on tarpeen täydentää epidemian nopean kiihtymisen ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymisen estämiseksi.

Hallitus päätti perjantaina uusista mittavista rajoituksista rajoilla. Keskiviikosta lähtien vain välttämätön työmatka­liikenne rajoilla sallitaan. Maahan voi ensi viikosta lähtien saapua lähinnä Suomen huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiin tehtäviin.

Hallituksen huolta herättää koronaviruksen muuntuminen. Suomeen on jo levinnyt Etelä-Afrikan virusmuunnos sekä Britannian virusmuunnos, joka leviää aiempaa tehokkaammin.

– Ei ole mitään sellaista näkymää, että Suomi voisi ajatella, että se ei koskisi meitä, sanoi virusmuunnoksista tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) mennessään Säätytalon neuvotteluihin.

Saarikko ymmärtää, että monen silmissä siintää jo kevät ja kesä ja toivo siitä, että rokotteet helpottavat tilannetta.

– Mutta kukaan ei voi luvata sitä. Meidän täytyy varautua siihen, että toimitaan mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi neuvotteluihin mennessään, että hallitus käsittelee sitä, millä tavalla esimerkiksi jo olemassa olevia rajoitustoimia voidaan ottaa käyttöön eri alueilla. Hän ei kommentoinut kuitenkaan vielä yksityiskohtia.

Häneltä kysyttiin myös kantaa työmatkaliikenteeseen Virosta. Viro on vedonnut Suomeen, että se keventäisi työvoimalle määrättyjä maahantulorajoituksia.

– Rajapäätökset tehtiin viime perjantaina, ja ne tulevat voimaan keskiviikkona, Marin sanoi.

Hän sanoi keskustelleensa asiasta väistyvän pääministeri Jüri Rataksen kanssa ja ymmärtävänsä Viron huolet. Marinin mukaan näihin pyritään löytämään yhdessä ratkaisuja, mutta tässä vaiheessa rajoituksille on ollut perusteensa.

Suomi kertoi perjantaina uusista rajaliikenteen rajoituksista. Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne keskiviikosta alkaen.

Marin vastasi neuvotteluiden kestosta, että monet ministerit haluavat varmasti ehtiä kunnan- ja kaupunginvaltuuston kokouksiin illalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) väläytti jo perjantaina mahdollisuutta sanktioihin, mikäli henkilö ei suostu noudattamaan viranomaisten ohjeistusta omaehtoisesta karanteenista.

– Joudumme arvioimaan alkuviikosta, joudummeko me näitä karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan myös niin, että sanktiotoimet käydään vielä kertaalleen läpi, Kiuru sanoi.

STT:n tietojen mukaan neuvotteluissa pohditaan myös muun muassa sitä, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Myös lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista puhuttaneen. STT:n tietojen mukaan hallituksen olisi tarkoitus käydä läpi myös mahdollisuutta lieventää lasten ja nuorten harrastusrajoituksia.

Tällä hetkellä kaikenlaiset ryhmäharrastukset suositellaan järjestettäviksi etänä. Myös lasten ja nuorten harrastuksissa suositellaan käytettävän epidemian leviämisvaiheessa erityistä harkintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?