Venäjän tilanne on vakava, sanoo Niinistö – viran­omaisten kovat otteet Navalnyin tuki­mielen­osoituksessa tuomittu laajasti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Venäjän tilanne on vakava, sanoo Niinistö – viran­omaisten kovat otteet Navalnyin tuki­mielen­osoituksessa tuomittu laajasti

Ulkoministeri Haavisto sanoo, etteivät rauhanomaisten mielenosoittajien pidätykset ole hyväksyttäviä. Navalnyia tukevien mielenosoitusten yhteydessä on otettu kiinni jo yli 3 000 ihmistä.

23.1. 19:20 | Päivitetty 23.1. 23:19

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Twitterissä Venäjän tapahtumia.

– Vakava tilanne Venäjällä, Niinistö kirjoitti.

Hänen mukaansa Euroopan unionin ulkoministereiltä tarvitaan asiaan yhteinen toimintalinja maanantaina.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo ulkoministeriön Twitter-tilin mukaan, etteivät Julia Navalnajan ja muiden rauhanomaisten mielenosoittajien pidätykset lauantaina Venäjällä ole hyväksyttäviä.

– Pidätetyt tulee vapauttaa. Toimittajien turvallisuus ja työskentelymahdollisuudet taattava. EU-ulkoministerit keskustelevat viimeisimmistä tapahtumista 25.1.

Yleisradion Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen joutui mellakkapoliisin pamputtamaksi seuratessaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoitusta Moskovassa. Mikkonen ei saanut vammoja, mutta tilanne tallentui Yleisradion kuvamateriaaliin.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on huolissaan Venäjän kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Hän tuomitsi twiitissään laajamittaiset mielenosoittajien kiinniotot, suhteettoman voimankäytön sekä netti- ja puhelinyhteyksien katkomisen.

– Seuraan tilanteen kehittymistä Venäjällä huolestuneena. Keskustelemme maanantaina seuraavista askeleista EU:n ulkoministerien kesken, Borrell totesi.

Myös muun muassa Yhdysvallat on tuominnut Moskovan tapahtumat. Ulkoministeriön lausunnossa todetaan, että Yhdysvallat tuomitsee ankarasti kovien otteiden käytön mielenosoittajia ja toimittajia vastaan.

– Jatkuva pyrkimys tukahduttaa venäläisten oikeus rauhanomaiseen kokoontumiseen ja ilmaisunvapauteen, oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitseminen ja mielenosoitusten väkivaltainen nujertaminen ovat huolestuttavia merkkejä jatkuvista rajoituksista kansalaisyhteiskunnalle ja perusoikeuksille, totesi ulkoministeriön tiedottaja Ned Price.

Yhdysvallat vaatii kaikkien kiinni otettujen sekä Navalnyin vapauttamista.

Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa on otettu kiinni jo liki 2 700 ihmistä. Asiasta kertoo mielenosoituksia seuraava OVD-Info.

Poliisi otti kiinni myös Navalnyin vaimon, Julia Navalnajan. Navalnaja kertoi asiasta jakamalla itsestään kuvan Instagramiin mustanmaijan takapenkiltä. Hänet päästettiin myöhemmin lauantaina vapaaksi.

Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä ollut yhteenottoja, kertoo paikalla ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja. Poliisi hajotti mielenosoitusta pamputtaen sen osanottajia.

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?