Häiriköt sotkivat keskustan virtuaalista vaalitilaisuutta natsitervehdyksillä – Saarikko: ”Kyse on demokratian häirinnästä ja avoimesta rasismista” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Häiriköt sotkivat keskustan virtuaalista vaalitilaisuutta natsitervehdyksillä – Saarikko: ”Kyse on demokratian häirinnästä ja avoimesta rasismista”

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan välikohtauksessa oli kyse demokratian häirinnästä ja rasismista.

Häiriköt iskivät Annika Saarikon (kesk.) puheenvuoron aikana keskustan virtuaalisessa vaalitilaisuudessa.­

23.1. 15:15

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko piti puheenvuoroaan Helsingin keskustanaisten järjestämässä avoimessa virtuaalisessa vaalitilaisuudessa keskiviikkona, kun häiriköt iskivät ja sotkivat tilaisuuden kulun.

Saarikko oli ehtinyt puhua vain hetken, kun Teams-alustalla järjestetyn tilaisuuden ruudulle alkoi ilmestyä videokuvaa, jonka on jälkikäteen päätelty olevan peräisin sotapelistä. Videolla demonstroitiin joukkotappotilannetta: näytöllä näkyi ase, ja nurkassa oli kyyryssä ihmisiä.

Videon lisäksi joku tai jotkut häiriköistä huusivat rasistisia ilmauksia. Saarikon puheenvuoro keskeytyi.

– Tämä oli kokemuksena hyvin yllättävä ja varmasti kaikille osallistujille ahdistava. En osannut varautua tällaiseen, myönnän sen, Saarikko sanoo Ilta-Sanomille.

Saarikon puheenvuoron keskeytymisen jälkeen tilaisuuden keskustelupalstaa alettiin järjestelmällisesti täyttää suomenkielisillä rasistisilla törkeyksillä ja natsitervehdyksillä. Tilaisuuteen myös virtasi uusia osallistujia häiriötarkoituksessa.

– Kukaan ei ollut vaarassa, koska olimme etäyhteyksien päässä. Sen sijaan tilaisuuden tarkoitusta eli avointa keskustelua häirittiin. Sitä kautta hankaloitetaan kansanvallan toteutumista vaalikeväänä, Saarikko sanoo ja kehuu tilaisuuden moderaattorien ripeää ja järjestelmällistä toimintaa.

Keskustan vaalitilaisuuteen kohdistuneesta häiriköinnistä kertoi ensimmäisenä HS.

Koronatilanteen vuoksi fyysisten vaalitilaisuuksien järjestäminen on tänä keväänä lähes mahdotonta ainakin alueilla, joissa epidemiatilanne on heikko. Vaalikampanjoinnissa korostuvat siis tällä kertaa virtuaaliset kokoontumiset, jotka ovat todistetusti alttiita häiriöhyökkäyksille.

– Sellainen ei ole mahdollista, että tilaisuudet olisivat suljettuja. Se on vastoin vaalityön ja kansainvallan ideaa. Olen käynyt keskustelua hallituskumppaneidemme puoluejohtajien kanssa todetakseni, että vaalikevään käytännön järjestelyissä on varauduttava tällaisiin hyökkäyksiin, Saarikko sanoo.

Vain muutama päivä myöhemmin vihreiden Oulun kunnallisjärjestön toimiston seiniä töhrittiin hakaristeillä. Saarikon mukaan molemmissa tapauksissa on kyse demokratian häirinnästä ja rasismista.

– Poliittiseen kokoontumistilaan tai tilaisuuteen kohdistuva häiriö tai ilkivalta ovat tuomittavia asioita. Tapauksissa on samaa juurta: kyse on demokratian häirinnästä ja avoimesta rasismista, Saarikko sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?