Suomi sulkee jälleen rajansa – vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Suomi sulkee jälleen rajansa – vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan

Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan.

22.1. 20:54

Suomi sallii ensi viikosta alkaen vain välttämättömän työliikenteen rajoillaan. Hallitus päätti asiasta tänään perjantaina.

Maahan voi ensi viikosta lähtien saapua lähinnä Suomen huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiin tehtäviin.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi pelastustoimen, terveydenhuollon, tavaralogistiikan henkilöstöä sekä diplomaatteja ja median edustajia.

Muiden erityisryhmien maahan pääsyn tarpeellisuus ja edellytykset käsiteltäisiin Rajavartiolaitoksen johdolla.

Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona 27.1. vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Suomen kansalaisella on rajoituksista huolimatta perustuslain takaama oikeus poistua ja palata Suomeen.

– Vetoan kuitenkin suomalaisiin, että välttäisimme kaikkea ulkomaille suuntautuvaa liikennettä, jos se ei ole aivan välttämätöntä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi tänään perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa omat häät ja oman lapsen syntymä ovat kuitenkin ensi viikonkin jälkeen sallittu maahantuloperuste. Ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenen maahan saapuminen on myös edelleen mahdollista.

– Tavoitteemme on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeneihin, Ohisalo sanoo.

Hallitus kertoi myös päättäneensä tiukentaa rajayhteisöjen liikennettä. Rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa.

Sukulaisten määritelmä rajataan puolisoon, lapsiin, lapsenlapsiin, vanhempiin ja isovanhempiin, mukaan lukien appivanhemmat. Myös parisuhde on edelleen hyväksyttävä syy ylittää raja.

Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan.

Uusien rajapäätösten tarkoituksena on pyrkiä jarruttamaan koronaviruksen muunnosten leviämistä Suomessa.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi, että uudet rajoitukset vähentävät rajaliikennettä lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyisestä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoo, että kaikilla rajoilla kaikki matkustajat ohjataan terveystarkastukseen ja koronatestiin.

Rajoille tarvitaan hänen mukaansa satoja testaajia ja muuta henkilöstöä auttamaan testaamisessa.

Kiuru myös väläytti mahdollisuutta sanktioihin, mikäli henkilö ei suostu noudattamaan viranomaisten ohjeistusta omaehtoisesta karanteenista.

– Joudumme arvioimaan alkuviikosta, joudummeko me näitä karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan myös niin, että sanktiotoimet käydään vielä kertaalleen läpi, Kiuru sanoi.

Hän myöntää, että uusien rajoitustoimien haaste on valtava, etenkin Länsi-Pohjan alueella.

– Liikenne on siellä ollut niin isoa, että tässä tilanteessa on todella paljon ensimmäisten päivien aikana odotettavissa haastetta. Täytyy sanoa, että siellä rajalla on tärkeää nimenomaan ottaa vaari ministeri Ohisalon sanoista.

– Onko välttämätöntä lähteä Ruotsin puolelle, Kiuru kysyi.

Kiuru totesi, että Suomessa ollaan tällä hetkellä koronaepidemian käännekohdassa.

– Riski siihen, että epidemian kokonaishallinta ja Suomen epidemiologinen tilanne äkillisesti huononisi on huomattava, Kiuru sanoo.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta.

– Suomessa on saatu jo esimakua muuntoviruksen voimasta.

Hallituksen neuvottelut jatkuvat maanantaina koronatoimien osalta. Niitä tarvitaan rajapäätösten lisäksi Kiurun mukaan myös Suomen rajojen sisällä.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 21:15

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?