Setä Arkadia: Sanna Marinin Navalnyi-twiitti räjähti omille silmille – hoidetaanko Suomen ulko­politiikkaa huuto­äänestyksellä? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Sanna Marinin Navalnyi-twiitti räjähti omille silmille – hoidetaanko Suomen ulko­politiikkaa huuto­äänestyksellä?

Pääministeri Sanna Marinin (sd) twiitti Aleksei Navalnyin vapauttamisesta aiheutti perustuslakihässäkän, kun presidentti Sauli Niinistö kyseenalaisti pääministerin toiminnan. Varsinainen kysymys kuuluukin, hoidetaanko Suomen ulkopolitiikkaa valtiojohdon huutoäänestyksellä tyyliin ”kuka ehtii ensin”, aprikoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hänen ja presidentti Sauli Niinistön keskinäistä ajatustenvaihtoa on syytä lisätä Navalnyi-sekaannuksen jälkeen.­

24.1. 9:00

On hyvinkin yleinen ilmiö, että politiikassa joskus suu muodostaa sanoja ennen kuin aivot ehtivät antaa huulille selkeän ei-käskylauseen.

Vaiva on ollut ikiaikainen, mutta nyt se on edennyt poliitikoilla myös sormiin, jotka muodostavat Twitteriin sanoja ja lauseita jo ennen kuin keskushermosto tai perustuslaki ehtivät väliin.

Näin kävi tällä viikolla sekä pääministeri Sanna Marinille (sd) että ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr).

Aloitetaan Marinista.

Korkeasti kunnioitettu presidentti Urho Kaleva Kekkonen sanoi aikoinaan, että jos maassa pitää olla jomman kumman rempallaan, sisä- tai ulkopolitiikan, niin olkoon sisäpolitiikka. Pienellä maalla ei ole varaa tunaroida ulkopolitiikassa, voisi Kekkosen viestin tiivistää.

Kekkosella pyörisivät silmät päässä nykymenoa seuratessa. Toki Kekkonen hoiti aikoinaan itse suvereenisti sekä sisä- että ulkopolitiikkaa, mutta sen verran kaukokatsantoa lainsäätäjällä on ollut, että se jätti ulkopolitiikan uudessakin perustuslaissa presidentin käsiin. Perustuslakiin kirjattiin lause, että ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Maan johtava semantikko, nykypresidentti Sauli Niinistö on tavannut pitää piiiiiiiitkän välin ennen sanaa valtioneuvosto.

Nykyisen mielikuvamaailman minä ekana! -julkisuudessa politiikan pop-kulttuuri houkuttelee sosiaalisen median näytöslavalle milloin ketäkin, mutta tällä viikolla Härmän nopein päätti olla pääministeri Sanna Marin.

Ennen kuin muut olivat saaneet silmiään auki, Marin ehti apajille ja vaati maanantaina twiitissään venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin viipymätöntä vapautusta. Twiitti oli englanniksi, mikä kertoo, että se oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille.

Twiitti ja sen päälle annetut haastattelut eivät ole sisällön puolelta ongelmallisia, kaikkihan ovat samaa mieltä – mutta tekotapa on.

Presidentti Niinistö paljasti harkitusti kiukkunsa politiikan toimittajien nettitilaisuudessa. Marin ei ollut informoinut asiasta presidenttiä, kuten kuuluisi. Samaan aikaan Niinistö odotteli soittoa Vladimir Putinilta.

Marin selitteli toimintaansa ”väärinkäsityksellä” ja sysäsi vastuun avustajakunnalleen. Kuinkapa muuten, kun temppu laukesi silmille.

 Mikä on, kun ei onnistu? Normaali yhteydenpito nimittäin.

Joku saattaa ihmetellä meteliä, joka aiheesta nousi. Kyse on kuitenkin siitä, ettei Suomen ulkopolitiikkaa voida hoitaa valtionjohdon huutoäänestyksellä ja sen perusteella, kuka ehtii ensimmäisenä jotakin – yleensä juuri jotakin populistista – sanomaan.

Noukkimaan irtopisteitä, voisi tässä tapauksessa tiivistää.

Näin pienessä maassa luulisi yhteydenpidon onnistuvan, mutta Paavo Lipposen (sd) lanseeraama Sokea Reettakin näkee, ettei yhteydenpito korkeiden toimielinten, valtioneuvoston ja presidentin välillä toimi.

Jo viime keväänä Niinistön ehdotukset koronanyrkistä torjuttiin tyyliin, ettei tartte tulla neuvomaan. Jos tauti laajenee ulkopolitiikassa minä ekana -linjan mukaiseksi, voi tulla isompiakin vahinkoja. Nykyhallitukselle Niinistö tuntuu olevan vähän kuin Vladimir Putin Navalnyille: se muuan ”ukko” siellä bunkkerissaan.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin?

Marin pohti jo perjantaina, josko presidentin kanssa voisi keskustella useamminkin. Niinistö ilmoitti armollisesti, että ”eiköhän jo anneta tämän suuren twiittikeskustelun (Navalnyi) olla. Suomen ulkopolitiikan linja on ennallaan”.

Tuskin tästä instituutoiden välinen iloinen kalkatus silti alkaa. Jotkut ehtivät jo epäillä, että Sdp on aloittanut Marinin vedolla perinteisen taistelun presidentin valtaoikeuksien niistämiseksi yrityksellä mitätöidä nykyinen viranhaltija. Niinistön kansansuosio on tosin ylittämätön kanto kaskessa.

Sitten tämä ympäristöministeri Mikkonen. Hän esitti että valtio voisi taata lainoja, joilla kansalaiset pääsisivät ostamaan sähköautoja. No tila loppuu onneksi kesken, ettei tarvitse sanoa kaikkea, mitä kolumninikkarilla mieleen tulee. Voisikohan luottopäällikkö Mikkonen silti taata autolainat vaikka omissa nimissään?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?