Niinistöltä viileä analyysi Trumpista – ”Diili-ohjelmasta tuttua käyttäytymistä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Niinistöltä viileä analyysi Trumpista – ”Diili-ohjelmasta tuttua käyttäytymistä”

Niinistö vertasi Trumpia vanhan kotikaupunkinsa Salon oman onnensa seppiin.

Presidentti Niinistö muisteli politiikan toimittajien etätilaisuudessa tapaamistaan Donald Trumpin kanssa syksyllä 2019.­

21.1. 17:47

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Politiikan toimittajat ry:n etätapaamisessa viileän arvion Yhdysvaltojen väistyneestä presidentistä Donald Trumpista.

Niinistö aloitti analyysinsa viittaamalla kokemuksiinsa asianajajana työskentelemisestä vanhassa kotikaupungissaan Salossa.

– Minulla oli paljon asiakkaina pienyrittäjiä, sellaisia self-made men (oman onnensa seppiä). Siinä vaiheessa kun olin politiikassa mukana, aika monelta asiakkaaltani kuulin, että mitä ihmettä sellaisessa teet ja vielä muka eduskuntaan, eihän siinä ole mitään järkeä, eihän siellä mitään kunnollista saada aikaan. Jostakin syystä paljon suuremmassa mittakaavassa tämä muistelu tuli mieleen erään Trumpin tapaamisen yhteydessä, hänhän ei kovin paljon antanut arvoa ainakaan kansainvälisille instituutioille, se nähtiin YK:n, Naton, terveysjärjestön (WHO:n) ja myös WTO:n kohdalla, Niinistö sanoi.

Niinistö lisäsi, että Trumpin käytös oli ”Diili-ohjelmasta tuttua käyttäytymistä”. Trump isännöi tv-ohjelmaa ennen kuin hänet valittiin presidentiksi.

– Pallo heitetään ja katsotaan oikeastaan vain, miten siihen reagoidaan, kunnes seuraava pallo lentää. Tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 2019 syksyllä sanoin aika suoraan, en tiedä menikö se perille, käytin Oscar Wilden ilmaisua, että tiedämme kyllä kaiken hinnan mutta emme minkään arvoa. Näin Oscar Wilde kuvaa kyynikkoa. Taisin todeta saman tien, että taseella ei voi kaikkea mitata. Eräs Trumpin tapahan oli katsoa suoraan kauppataseen miinus tai plus.

Jälkipyykki Trumpin kauden viimeisinä päivinä tapahtuneesta kongressitalon valtauksesta on yhä käymättä.

Tiedot viiden ihmisen kuolemaan johtaneesta tapahtumasta ovat silti jo tarkentuneet.

On esimerkiksi käynyt ilmi, että varapresidentti Mike Pence saatiin viime hetkellä turvaan vihaiselta väkijoukolta. Yksi Trumpin kannattaja pääsi edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin huoneeseen.

Niinistö sanoi, että jos tarkoituksena oli estää demokraattisen päätöksenteon toteutuminen, niin Suomen rikoslaissa sellaisesta toiminnasta on selvä säännös.

– Sitä kutsutaan valtiopetokseksi. Mikä presidentti Trumpin rooli siinä on? Seurasin hänen Valkoisen talon edustalla pitämäänsä puhetta, hän kyllä kerran käytti sanontaa peaceful (rauhanomainen), mutta toisaalta taisi ihan selvästi kehottaa, että nyt sinne kongressiin ja siellä kerrotaan, mitä mieltä ollaan.

IS kysyi Niinistöltä, muistaako historiankirjoitus Trumpin kaudesta mitään positiivista.

– Sehän näytti sujuvan talouden puitteissa hyvin menestyksellisesti, mutta koronan myötä talouden luvut heikkenivät. Erityisesti työllisyyskehitys näytti jossain vaiheessa ainakin eurooppalaisin silmin todella hyvältä. Onko se presidentin ansiota, sitä on vaikeampi sanoa. Selvä uusi asia oli Israelin ja eräiden gulf-maiden (Persianlahden maiden) sopimusjärjestelyt, siinä ylitettiin vanhoja esteitä. Sen mahdolliset tulokset ovat myöhemmin näkösällä.

Niinistön mukaan Trump sanoi myös hyvin ronskilla tavalla sen, minkä hänen edeltäjänsäkin, että Euroopan maiden pitää kantaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.

Niinistö arvioi, että Joe Bidenin presidenttikaudella ”tietynlainen selkeys lisääntyy”.

– Yhdysvallat tulee ylipäätään olemaan näkyvämmin esillä hakemassa vanhaa vaikuttamisen rooliaan, joka presidentti Trumpin aikana huomattavastikin oheni. Presidentti Biden ei halua näyttää voiman esimerkkiä, vaan esimerkin voimaa.

22.1. kello 8.51: Muutettu ilmaisu tee se itse -mies muotoon oman onnensa seppä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?