Ilkka Kanerva Niinistön ja Marinin viestintä­katkoksesta: ”Näin ei saa tapahtua toistamiseen”

Kansanedustaja Ilkka Kanerva: ”Tällaisilla yksittäisillä ulostuloilla ei voi Suomen ulkopolitiikkaa hoitaa”.

Ilkka Kanervan mukaan valtiojohdon linjauksia seurataan hyvin tarkasti Suomelle tärkeissä maissa.

21.1.2021 16:13

Kokoomuksen kansanedustajan Ilkka Kanervan mukaan Suomen linjasta ulkopoliittisissa kysymyksissä ei saa tapahtua väärää tulkintaa.

– Jos yhden kerran tapahtuu asiassa lipsahdus, niin se vielä menee. Mutta kaksi kertaa on jo tapa. Se on tässä hyvä nyrkkisääntö. Tällainen tilanne ei saa kerta kaikkiaan toistua, Kanerva kommentoi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) välistä kommunikaatiokatkosta venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kiinniottoa koskevassa viestinnässä.

– Näin ei saa tapahtua toistamiseen. Perustuslaki on tältä osin hyvin selvä. Ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, Kanerva sanoo.

Niinistön mukaan pääministeri ei keskustellut hänen kanssaan ennen kuin päätti maanantaina kommentoida Twitterissä venäläisen Navalnyin kiinniottoa ja vaatia tämän vapauttamista. Presidentti Niinistö kertoi asiasta tänään torstaina politiikan toimittajien yhdistyksen etätapaamisessa.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö sanoi.

Marinin mukaan hänen esikuntansa oli kuitenkin käynyt Navalnyin pidätyksestä keskustelua ulkoministeriön kanssa maanantaina. Navalnyi pidätettiin sunnuntaina hänen saavuttuaan Saksasta Moskovaan.

– Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta oli käyty keskustelua esikuntani ja ulkoministeriön virkakunnan välillä. Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa, Marin viestittää IS:lle.

Kanervan mukaan valtiojohdon linjauksia seurataan hyvin tarkasti Suomelle tärkeissä maissa. Sen vuoksi vastaavissa tilanteissa pitää toimia perustuslain mukaan.

– Lähtökohta on se, että oletetaan, että tällaiset asiat on puhuttu maan ulkopoliittisen johdon yhteiseksi näkemykseksi, eikä jonkun yksittäisen toimijan. Siitä asiasta ei saa syntyä väärää tulkintaa missään.

Kanervan mielestä olisi hyvä, että asia olisi yksiselitteisen selvä eri osapuolille.

– Molemmille täytyy olla täysin selvää, että tässä asiassa voidaan toimia vain yhdellä tavalla. Ja se yksi tapa edellyttää, että tällaisilla yksittäisillä ulostuloilla ei voi Suomen ulkopolitiikkaa hoitaa.

– Jokainen ymmärtää, että jos sitä ruvetaan mestaroimaan lähtökohta sivuuttaen, niin ei hyvää seuraa.

Myös Niinistö korosti tänään toimittajia tavatessaan, että hän pitää kiinni perustuslaista, jossa ulkopolitiikasta ja sen johtamisesta säädetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?