Marin IS:lle Niinistön Navalnyi-kommentista: ”Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu presidentin kanslian kanssa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marin IS:lle Niinistön Navalnyi-kommentista: ”Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu presidentin kanslian kanssa”

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hänen esikuntansa oli käynyt keskustelua Navalnyi-asiasta ulkoministeriön kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin.­

21.1. 15:32 | Päivitetty 21.1. 16:52

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hänen esikuntansa oli käynyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätyksestä keskustelua ulkoministeriön kanssa maanantaina. Navalnyi pidätettiin sunnuntaina hänen saavuttuaan Saksasta Moskovaan.

– Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta oli käyty keskustelua esikuntani ja ulkoministeriön virkakunnan välillä. Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa, Marin viestittää IS:lle.

Pääministeri ei vastauksessaan yksilöi käytiinkö keskustelu ennen hänen huomiota herättänyttä twiittiään vai sen jälkeen. Pääministerin esikunnasta vahvistetaan, että keskustelua käytiin jo sunnuntaina. Marin vaati Navalnyin vapauttamista maanantaina 8.42 aamulla lähettämässään twiitissä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa, ettei pääministerin ja hänen välillään käyty minkäänlaista etukäteiskeskustelua ennen Marinin kannanottoa Twitterissä.

– Olen puhunut maanantaina presidentin kanssa asiasta, Marin sanoo nyt IS:lle.

Hän ei viestissä yksilöi, tapahtuiko tämä ennen vai jälkeen twiitin julkaisun. Pääministerin esikunnasta vahvistetaan, että Marin ja presidentti keskustelivat asiasta nimenomaan vasta pääministerin twiitin jälkeen.

Niinistöltä kysyttiin tänään politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa, oliko etukäteen sovittu, että pääministeri tuo asiassa ensimmäisenä Suomen kannan julki.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö sanoi.

Niinistön viesti tilaisuudessa oli, että perustuslain mukaisesti ulkopolitiikasta ja sen johtamisesta säädetään yhteistoiminnassa.

– Ei nyt ihan vastaavia tilanteita ole kovin paljon ollut ainakaan näin paljon huomiota herättäneessä ulkopoliittisessa tapahtumassa. Mieleen tulee Krimin tilanne, jossa tp-utva kokoontui viikonlopun aikana. Taisimme olla ensimmäisiä, jotka reagoi siihen, Niinistö sanoi ja jatkoi:

– Näinhän tämä yhteistoiminta normaalioloissa menee. Nyt ei tp-utva tietenkään voi kokoontua kuin tekniikan välityksellä. Minä pidän tietysti kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään.

Presidentti Niinistö otti ensimmäistä kertaa Navalnyi-asiaan kantaa maanantaina useita tunteja pääministerin jälkeen Helsingin Sanomissa. Hän katsoi, että Navalnyin kiinniotolle ei ollut mitään laillista aihetta.

– Navalnyin kiinni ottaminen pitää päättyä mahdollisimman äkkiä. Samalla on todettava, ettei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinni otettuna, Niinistö sanoi HS:lle.

Hän kertoi myös avanneensa linjan keskustelulle Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Niinistö keskusteli Putinin kanssa tänään aamupäivällä Navalnyin tapauksesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli sanamuodoissaan vielä maanantaiaamuna varsin diplomaattinen. Hän odotti EU:n yhteistä kannan muodostusta.

– Hänen myrkytyksensä ja uhka hänen hengelleen täytyy tutkia asianmukaisella tavalla, Haavisto kirjoitti niin ikään Twitterissä.

Haavisto kertoi myöhemmin illalla IS:lle Suomen toimineen Baltian maiden ohella eturintamassa, jotta Euroopan unioni saisi mahdollisimman nopeasti aikaiseksi yhteisen kannanoton koskien Navalnyin pidätystä.

– Suomi oli ensimmäisten joukossa haluamassa nimenomaan, että EU yhteisesti ottaa tähän kantaa, Haavisto sanoi.

Euroopan unioni oli tuolloin jo kannanotossaan tuominnut Navalnyin pidätyksen ja vaatii hänen välitöntä vapauttamistaan sekä kaikkien hänen paluunsa yhteydessä kiinniotettujen toimittajien ja muiden kansalaisten vapauttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?