Perustuslakivaliokunta tartuntatautilaista: Perusratkaisut ovat perustuslain mukaisia – Pitää tärkeänä korvausjärjestelmää yrityksiä kohtaan, joille tulee rajoituksia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perustuslakivaliokunta tartuntatautilaista: Perusratkaisut ovat perustuslain mukaisia – Pitää tärkeänä korvausjärjestelmää yrityksiä kohtaan, joille tulee rajoituksia

Perustuslakivaliokunnan mukaan on perusteltua säätää kohtuullisesta kompensaatiosta elinkeinonharjoittajille tilojen sulkemispäätöksestä.

21.1. 13:16

Perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilain muutoksista on valmistunut. Valiokunnan mukaan lakiehdotuksen perusratkaisut ovat perustuslain mukaisia ja ehdotettuja toimenpiteitä voidaan pitää välttämättöminä. Valiokunnan lausunto on yksimielinen.

– Perusteet lain säätämiselle ovat hyvät ja ne ovat erittäin painavat. Niitä tarvitaan, jotta voidaan ihmisten terveysturvallisuus ja sosiaali- ja terveysjärjestelmän kestävyys turvata, sanoi PeV:n puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

PeV:in vaatimista täsmennyksistä keskeisimpänä valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) nosti voimassaoloajan. Määräaikaisen lain voimassaoloaikaa on välttämätöntä valiokunnan mukaan rajata niin, että se on voimassa enintään 30. kesäkuuta asti.

– Sen jälkeen tarkastellaan uudestaan, että mikä on epidemiatilanne, Häkkänen sanoo.

Lisäksi sääntelyä on eräiltä muiltakin osin valiokunnan mukaan täsmennettävä.

Perustuslakivaliokunnan mielestä on valtiosääntöoikeudellisista syistä perusteltua myös säätää kohtuullisesta kompensaatiosta elinkeinonharjoittajille viranomaisen tekemästä tilojen sulkemispäätöksestä aiheutuvista taloudellisista menetyksistä.

Tartuntatautilain ehdotettu muutos mahdollistaisi muun muassa kauppakeskusten yleisten tilojen, yksityisten kuntosalien, uimahallien, harrastuspaikkojen ja huvipuistojen sekä yleisten saunojen sulkemiseen.

Kompensaation tarve pätee valiokunnan mukaan erityisesti silloin, kun rajoitus kestää pidempään kuin kaksi viikkoa.

Häkkänen perustelee asiaa sillä, että muutosehdotuksen mukaan elinkeinovapauteen ja omaisuudensuojaan tulee selkeitä lisärajoituksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan onkin PeV:n mukaan syytä täydentää sääntelyä. Korvauksista säätäminen ei kuitenkaan ole edellytys lain käsittelemiselle tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Kaikkiaan Häkkänen painottaa, että perustuslakivaliokunnan mukaan normaaliolojen kevyemmät toimivaltuudet tulisi käyttää aina ensisijaisesti, ja sen jälkeen siirrytään asteittain kovempiin toimivaltuuksiin.

– Perustuslakivaliokunta on pitänyt tärkeänä, että kun alueellisten ja paikallisten viranomaisten toimivaltuuksia kasvatetaan, niin saman aikaan korostuu viranomaisten velvollisuus arvioida sitä, onko välttämätöntä käyttää toimivaltuuksia juuri heidän alueellaan ja kunkin toimivaltuuden osalta vielä erikseen, Häkkänen huomauttaa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 14:07

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?