Niinistö pääministeri Marinin Navalnyi-twiitistä: ”Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteis­keskustelua” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Niinistö pääministeri Marinin Navalnyi-twiitistä: ”Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteis­keskustelua”

– Minä pidän tietysti kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään, presidentti Niinistö teroitti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan pääministeri Sanna Marin ei keskustellut hänen kanssaan ennen Navalnyi-twiittiään.­

21.1. 13:11

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan pääministeri Sanna Marin ei keskustellut hänen kanssaan ennen Navalnyi-twiittiään. Marin kommentoi heti tuoreeltaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kiinniottoa Twitterissä ja vaati tämän vapauttamista. Niinistö otti samansuuntaisesti asiaan kantaa vasta myöhemmin Helsingin Sanomissa.

Presidentti Niinistö sanoi kysyttäessä politiikan toimittajien yhdistyksen etätapaamisessa, ettei pääministeri keskustellut hänen kanssaan ennen kannanottoaan. Niinistöltä kysyttiin, oliko etukäteen sovittu, että pääministeri tuo ensimmäisenä Suomen kannan esiin.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö sanoi.

IS kysyi presidentiltä, onko vastaavissa tapauksissa aiemmin ollut tapana vaihtaa ennakkoon ajatuksia presidentin ja pääministerin välillä ja olisiko sellaista tapaa syytä jatkaa. Niinistön viesti oli selkeä, että perustuslain mukaisesti ulkopolitiikasta ja sen johtamisesta säädetään yhteistoiminnassa.

– Ei nyt ihan vastaavia tilanteita ole kovin paljon ollut ainakaan näin paljon huomiota herättäneessä ulkopoliittisessa tapahtumassa. Mieleen tulee Krimin tilanne, jossa tp-utva kokoontui viikonlopun aikana. Taisimme olla ensimmäisiä, jotka reagoi siihen, Niinistö sanoi ja jatkoi:

– Näinhän tämä yhteistoiminta normaalioloissa menee. Nyt ei tp-utva tietenkään voi kokoontua kuin tekniikan välityksellä. Minä pidän tietysti kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään.

Niinistö keskusteli aamupäivällä pitkään Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimessa Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin.

– Siinä käytiin hyvin perustellusti myöskin Navalnyin tilanne läpi. En kuitenkaan lähde avaamaan sitä sen tarkemmin, Niinistä sanoi.

Navalnyi otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan Saksasta Moskovaan. Hänet tuomittiin nopeasti 30 päiväksi vankeuteen. Syyksi on kerrottu se, että Navalnyi on toistuvasti rikkonut ehdollisen tuomionsa ehtoja.

– Hänen vangitsemisensa oli odotettavissa, mutta tietysti hyvin tiukka, kova toimenpide, Niinistö sanoi tapahtumista Moskovassa ja jatkoi:

– Julkisuudessa olleista tiedoista päätellen syy on se, että hän olisi rikkonut ehdollisen rangaistuksen järjestelmää. Kun otamme huomioon (Navalnyihin kohdistuneen) murhayrityksen, luvallisen lähdön maasta sen jälkeen hoitoa saamaan ja omaehtoisen paluun, vaikkakin joidenkin säännösten mukaan vähän myöhässä, niin kyllä nuo toimenpiteet kovin ankarilta tuntuvat. Ainakin meikäläisen oikeusjärjestyksen mukaan, en usko että meillä ehdollista tuomiota lähdettäisiin tuolta pohjalta kovin helposti julistamaan menetetyksi.

Niinistö ja Putin jatkoivat tänään puhelussaan myös vuodenvaihteessa käymäänsä keskustelua suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?