Itärata sai sysäyksen eteenpäin – radan suunnittelua varten perustetaan hankeyhtiö - Politiikka - Ilta-Sanomat

Itärata sai sysäyksen eteenpäin – radan suunnittelua varten perustetaan hankeyhtiö

Hankeyhtiöneuvotteluita jatketaan Lentorata-Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta.

Junaliikennettä Helsingissä 19. tammikuuta 2021.­

21.1. 8:34

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa etenemistä itäisen suunnan ratahankkeessa. Radan suunnittelua varten perustettaisiin hankeyhtiö. Hankeyhtiöneuvotteluita jatketaan Lentorata-Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta.

Lopullisen päätöksen hankkeesta tekee eduskunta.

Hankeyhtiön perustamisedellytykset olisivat yhdenvertaiset pääradan kohentamisen ja Turun tunnin juna -hankkeen kanssa. Valtio omistaisi itäradan hankeyhtiöstä perustamisvaiheessa vähintään 51 prosenttia.

Hankeyhtiön perustamisen edellytyksenä olisi, että muut osakkaat sitoutuisivat yhtiön pääomittamiseen noin 49 prosentin osuudella.

Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa neuvotteluja itäisen suunnan raideliikenneinvestoinnista hyötyvien kuntien ja mahdollisesti muiden julkisyhteisöjen kanssa hankeyhtiön perustamiseksi.

Tarvetta kehittää Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen kuljetuksia

Ministerivaliokunta kertoo tiedostavansa tarpeen kehittää itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen saavutettavuutta sekä teollisuuden kuljetusten edellytyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö tekee selvityksen itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän kuljetusten kehittämisestä ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn vahvistamisesta.

Itäisen suunnan radan suunnittelukustannukset ovat alustavan arvion perusteella Lentorata-Porvoo-Kouvola-vaihtoehdossa noin 70 miljoonaa euroa.

Asiakirjat päärataa koskevan Suomi-radan ja Turun tunnin junaa koskevien hankeyhtiöiden perustamiseksi allekirjoitettiin joulukuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?