Hallituskumppanit tyrmäävät täysin vihreän ministerin autoidean – ”Jalat ilmassa ja laukalla eteenpäin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituskumppanit tyrmäävät täysin vihreän ministerin autoidean – ”Jalat ilmassa ja laukalla eteenpäin”

Keskustan ja Sdp:n eduskuntaryhmissä ympäristöministeri Mikkosen avauksesta yllätyttiin: ”Ei minkäänlaista yhteisymmärrystä hallituspuolueiden kanssa”

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan valtiontakaus sähköautolainoille madaltaisi korkokuluja ja laina-ajat voisivat olla jopa 10 vuoden pituisia.­

20.1. 19:28

Keskustan ja Sdp:n riveissä suhtaudutaan kriittisesti ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr) ehdotukseen, jonka mukaan valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja.

Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja, Sdp:n kansanedustaja Suna Kymäläinen kertoo puhuvansa koko eduskuntaryhmänsä puolesta sanoessaan, että Mikkosen avaus tuli yllätyksenä, eikä Sdp tue vastaavaa esitystä.

– En voi kuin ihmetellä. Tätä ei ole missään vaiheessa millään tavoin edes selvitetty, se oli rohkea esitys senkin vuoksi. Päätökset tarvitsevat aina tietoa taustakseen.

Kymäläinen kuittaa Mikkosen avauksen ”ministerin yksityisajatteluksi”.

– On harmillista, että näitä avauksia tulee hallituksen sisältä, kun näistä ei ole minkäänlaista yhteisymmärrystä hallituspuolueiden kanssa, Kymäläinen sanoo.

Sdp:n kansanedustaja Suna Kymäläisen mukaan on kestämätöntä, jos ilmastoavauksia tulee ennen kuin niistä vallitsee hallituksen sisällä yksimielisyys.­

Kymäläinen pitää kestämättömänä ajatusta, että valtio toimisi tämänkaltaisissa hankinnoissa takaajana. Tukimuotoja tulisi hänen mukaansa tarjota ensisijaisesti muilla tavoilla, esimerkiksi verotuksen keinoin.

Keskustalainen liikennevaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ari Torniainen kuittaa aloitteen myös ministeri Mikkosen omaksi ajatteluksi.

– En missään tapauksessa kannata. Keskustassa ei lämmetä ajatukselle, että jotakin autoryhmää lähdettäisiin asettamaan eriarvoiseen asemaan ja tukemaan valtion lainoitustuen kautta.

– Kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet päästötavoitteisiin, ja myös keinoja pitäisi miettiä yhdessä ja käydä asioita läpi tavallisella suomalaisella järjellä, Torniainen sanoo.

Aikaisemmin avausta kritisoi tiedotteessaan myös toinen keskustalainen liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Joonas Könttä.

Torniainen myös muistuttaa, ettei mitään vastaavaa ole nostettu esille myöskään lausunnolle lähteneessä liikenne- ja viestintäministeriön laatimassa fossiilittoman liikenteen tiekartassa.

Kansanedustaja Ari Torniainen (kesk) näkee, että sähköautot ovat yksi ratkaisu tulevaisuudessa, mutta muitakin vaihtoehtoja on.­

Torniaisen mukaan vastaavat yllätysavaukset luovat vain turhaa hämmennystä kansalaisten keskuudessa.

– Ilmastonmuutos on tosiasia, mutta toivoisi, ettei mentäisi liikaa jalat ilmassa ja laukalla eteenpäin.

Vastaavien aloitteiden vaarana on Torniaisen mukaan myös se, että ne voivat saada autokaupan pysähdyksiin.

– Autokauppa on muutenkin aikamoisessa hämmennyksen tilassa. Tällaiset ministerin heitot saavat tilanteen entistä sekavammaksi. Tällä saattaa olla vaaralliset seuraukset autokaupalle ja -kauppiaille sekä autonvalmistajille.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisen mielestä Mikkosen avauksessa on se ongelma, ettei se tee liikkumismuodosta yhtään halvempaa.

– Sähköauto on edelleen hankintahinnaltaan merkittävästi kalliimpi kuin polttomoottoriauto. Niitä ei myöskään ole käytettynä paljon vielä markkinoilla.

Nieminen myös toteaa, ettei valtiokaan voi antaa takauksia sellaiselle henkilölle, joka ei kykene maksamaan velkoja takaisin.

– Ja ne, joilla on ollut mahdollisuus ottaa velkaa, ovat sitä saaneet tähänkin saakka.

– Tässä varmaan jouduttaisiin arvioimaan, onko julkisen vallan tehtävä ylipäätään olla takaamassa sellaisia lainanottajia, jotka eivät muuten saisi lainaa. Tässä mielessä tämä ei ole pelkkä liikennepoliittinen kysymys.

Nieminen myös muistuttaa, että automarkkinoilla on jo rahoitusyhtiöitä, jotka myöntävät lainoja.

– Se, että valtio tulisi näille markkinoille mukaan voi sotkea tätä liiketoimintaa aika lailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?