”Valtio takaa Teslan ostoa? Pyhä jysäys sentään” – Keskustassa tyrmätään Mikkosen avaus sähköautolainan valtiontakauksesta - Politiikka - Ilta-Sanomat

”Valtio takaa Teslan ostoa? Pyhä jysäys sentään” – Keskustassa tyrmätään Mikkosen avaus sähköautolainan valtiontakauksesta

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä: Ympäristöministeri Mikkosen avaus uhkaa sotkea autokauppaa, jos ihmiset jäävät odottelemaan takauksia ja korkotukia.

20.1. 15:55

Keskustassa ei innostuta hallituskumppani vihreiden ympäristö- ja ilmastoministerin Krista Mikkosen avauksesta, jonka mukaan valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja.

Korkokulut madaltuisivat Mikkosen mukaan merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Joonas Könttä pitää Mikkosen sähköautotukipuheita autokauppaa haittaavina esityksinä, joita ei tule edistää.

– Valtio takaa Teslan ostoa? Pyhä jysäys sentään! Tällaiset väläytykset sotkevat autokauppaa nopeasti. Jos porukka jää odottelemaan jotain takauksia ja korkotukia, autot jää ostamatta. Mitään tällaista ei ole valmistelussa, eikä osana liikenteen tiekarttaa, Könttä kirjoittaa Twitterissä.

Könttä kommentoi aihetta myös tiedotteessa.

– Autokauppaa ja -markkinoita ei tule sotkea yhtäkkisillä muutoksilla. Sähköautot tulevat lisääntymään, mutta tämä ministerin väläyttämä keino ei ole siihen toimiva. Ehdotus voisi lisätä ylivelkaantumisen riskiä ja kannustaa liialliseen velkaantumiseen.

Keskustan mukaan päästövähennyksiä tulee hakea uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen nostolla, etätyöllä, liikenneinfran kunnostamisella ja toimivalla joukkoliikenteellä.

– Isompi ongelma asuntoministerille luulisi olevan sen, ettei peruskorjauksiin tahdo maakunnissa taloyhtiöt saada lainaa esimerkiksi ikkunaremontteihin. Tähän tulisi löytää ratkaisuja ja ehdotuksia pikemminkin kuin uusia tukimalleja autokauppaan keksimällä, Könttö kirjoittaa.

Mikkonen perustelee Ilta-Sanomille avaustaan sillä, että monet haluaisivat vähentää liikkumisen päästöjään ja vaihtaa esimerkiksi sähköautoon.

– Uusi auto on kuitenkin iso kertaostos, johon ei välttämättä ole rahaa, vaikka se pitkällä aikavälillä olisikin kannattavaa käyttömenojen pienentyessä. Monissa osamaksukaupoissa ja yksityislainoissa korkokustannukset voivat olla korkeat ja toisaalta laina-aika lyhyt.

Mikkosen ulostuloihin ottaa Twittwerissä kantaa myös Nyt Liikkeen kansanedustaja Hjallis Harkimo.

– Bensan hinta nousee ja bensan hinta ei nouse. Nyt hallitus ajatteli ääneen uuden sammakon, kun ministeri Mikkonen lupailee valtion takaamia lainoja sähköauton ostoon. Autokaupalla on riittävän vaikeata ilman tällaisia höpinöitäkin.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheino kehottaa Twitterissä ministereitä malttiin.

– Valtioneuvoston jäsenten Harakan ja Mikkonen mietteitä autoilun ratkaisuista? Nyt aikalisä. Kannattaisi vaikka kuunnella nyt esim. WMO:n pääsihteeriä Taalasta: ”Pitää olla myös tiettyä malttia ja järkevyyttä toimenpiteissä. Uskon, että järkevät toimenpiteet yleisö hyväksyy”...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?