Puolustusministeri Kaikkonen: Suomella on paljon opittavaa koronakriisin hoitamisesta – ”Meidän on pystyttävä parempaan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomella on paljon opittavaa korona­kriisin hoitamisesta – ”Meidän on pystyttävä parempaan”

Kaikkosen mukaan Suomi ei tunnu oppivan menneistä tapahtumista: ”Miten voimme yllättyä Vastaamon tietomurrosta tai eduskuntaan kohdistetusta kybervakoilusta?”

19.1. 19:07

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Suomella on paljon opittavaa COVID-19 –tilanteen hoitamisesta.

Teoriassa Suomella pitäisi Kaikkosen mukaan olla käytössä tehokkaat välineet erilaisten uhkatilanteiden hallintaan, koronan kaltainen globaali pandemia mukaan lukien. Teoria on hänen mukaansa kuitenkin vain teoriaa.

– Käytännössä koronakriisi on osoittanut meille sen, ettei paraskaan toimintamalli ja siihen liittyvä varautuminen takaa sataprosenttista onnistumista yllättävien turvallisuusuhkien hallinnassa, Kaikkonen sanoi tänään tiistaina Paasikivi-Seuran tilaisuudessa, jonka aiheena oli puolustuspolitiikka.

Kaikkonen viittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran viime viikolla julkaistuun muistioon, jonka mukaan koronakriisin aikana ”monet viranomaisten ja aiempien hallitusten valmistautumissuunnitelmat menivät suurelta osin hukkaan ja päätöksentekoa varjosti monisuuntainen epäluottamus”.

– Juuri tällaisia tilanteita varten olemme vuosikymmeniä rakentaneet kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallia, jonka avulla yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä.

Hän kertoi uskovansa, että Suomi tulee analysoimaan tarkasti kokonaisturvallisuutensa vahvuudet ja heikkoudet koronaviruksen hallinnassa tulevien kuukausien ja vuosien aikana.

– Meidän on pystyttävä parempaan, Kaikkonen summasi.

Koronakriisin lisäksi Kaikkonen nosti esiin puheessaan kybervakoilun ja tietomurrot.

– Näiltäkin osin meille kaikille viranomaisille on kotiläksyjä tulossa.

Kaikkonen kertoo ihmettelevänsä sitä, miten vuosi toisensa jälkeen yllätymme siitä, että meille pahaa tahtovat sekä valtiolliset että ei-valtiolliset toimijat onnistuvat vaarantamaan Suomen turvallisuutta tavalla, josta on puhuttu jo vuosia, ellei vuosikymmeniä.

– Emme tunnu oppivan kovin hyvin menneistä tapahtumista.

– Jos jo 20 vuotta sitten olemme todenneet tietoverkkojen kautta leviävien informaatiouhkien lisääntyvän globaalisti, ja jos samaan aikaan totesimme haitallisen kybervaikuttamisen olevan päivittäistä, normaalioloissa tapahtuvaa toimintaa, miten voimme yllättyä Vastaamon tietomurrosta tai eduskuntaan kohdistetusta kybervakoilusta?

Kaikkonen muistuttaa, että myös Suomen suvereniteetti on kybertoimintaympäristössä haastettu, ja siihen kohdistuu uhkaa päivittäin.

– Emme saa unohtaa sitä, että parhaillaankin useat toimijat suunnittelevat, valmistelevat tai toimeenpanevat kybertoimintaympäristössä Suomen edun ja turvallisuuden vastaisia hankkeita. Tämä ilmenee esimerkiksi vakoiluna.

Eduskunnan tietomurto on tästä hyvä esimerkki, mutta kaikki tapauksista eivät hänen mukaansa edes nouse julkisuuteen.

Kaikkosen mukaan puolustushallinnolle olisikin kyettävä rakentamaan riittävät työkalut kyberpuolustuksen turvaamiseksi ja muun muassa kehitettävä turvallisuusviranomaisten välistä operatiivista yhteistoimintaa.

Kun kyberturvallisuutta tarkastelee puolustushallinnon näkökulmasta, ovat viranomaisvastuut Kaikkosen mukaan hajallaan.

– Kokonaiskoordinaatio ei ole riittävällä tasolla. Sotilastermein ilmaistuna, olemme jatkuvassa ”taistelukosketuksessa” – vaikka käynnissä ei olekaan varsinaista ”kybersotaa”.

Tiedustelulainsäädännön voimaansaattamista hän kuvailee hyväksi, tärkeäksi ja välttämättömäksi saavutukseksi, mutta pidemmällä aikavälillä se ei hänen mukaansa ole riittävä.

Kaikkosen mukaan on tärkeää, että Suomessa tarkastellaan kaiken aikaa lainsäädännön riittävyyttä erilaisissa vaativissa kyberuhkatilanteissa.

Puheensa jälkeen Kaikkonen jatkaa keskustelua seuran varapuheenjohtajan, Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan johdolla. Keskusteluun osallistuu myös toinen varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?