Kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo tehneensä Helsingin kaupungista rikos­ilmoituksen – ”Kyse ei ole enää lumen kaatamisesta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo tehneensä Helsingin kaupungista rikos­ilmoituksen – ”Kyse ei ole enää lumen kaatamisesta”

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) katsoo Helsingin harrastaman lumen dumppaamiseen mereen täyttävän ympäristörikoksen tunnusmerkistön.

Lunta kaadettiin mereen Helsingin Hernesaaressa perjantaina. Mikko Kärnä kertoo tehneensä rikosilmoituksen käytännöstä.­

19.1. 14:45

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kertoo tehneensä rikosilmoituksen Helsingin kaupungista. Kärnä katsoo, että kaupunki syyllistyy ympäristörikokseen jatkaessaan puhdistamattoman lumen kaatamista Itämereen Hernesaaressa.

– Haluan, että viranomainen katsoo, rikkooko Helsinki tällä menettelyllä lakia. Jos esitutkintaa ei aloiteta tai se ei johda tuomioon, lakia pitää tältä osin muuttaa, Kärnä sanoo.

Kärnä jätti rikosilmoituksen sähköisenä Helsingin poliisiin tiistaina aamupäivällä.

Helsingin poliisi ei voinut vielä puoliltapäivin vahvistaa asiaa.

– Ilmoituksen jättämisessä ja sen kirjaamisessa järjestelmään on viivettä varsinkin jos rikosilmoitus on jätetty netissä, Helsingin poliisista kerrotaan.

– Rikosilmoitus on jätetty sähköisenä, kyllä se pitää paikkansa, Kärnä sanoo.

Kansanedustajan mukaan lumen kaataminen mereen on sallittu ympäristönsuojelulain 18§:n nojalla.

– Helsingin tapauksessa kyse ei ole enää lumen kaatamisesta. Mereen päätyy lumen mukana runsaasti sinne kuulumatonta ainesta, kuten mikromuoveja ja tonneittain muuta roskaa.

Kärnä käyttää esimerkkinä jäteöljyä.

– Jos jäteöljyn imeyttää lumeen ja kaataa sen sitten mereen, niin et muka syyllisty rikokseen. Eihän se niin voi olla, Kärnä rinnastaa.

Kärnän mukaan Helsingin kaupunki on hyvin tietoinen siitä, että kaupungilta kerättävien lumikuormien mukana Itämereen päätyy sinne kuulumattomia esineitä ja ainesta.

– Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt, että lumen kaataminen mereen tulisi lopettaa, mutta tällä päätöksellä ei ole ollut mitään vaikutuksia. Kaupunki perustelee lumen kaatamista mereen muun muassa sillä, että lumen kuljettaminen muualle aiheuttaisi hiilidioksidipäästöjä. Perustelu on aivan naurettava. Ei Itämeren puhtautta ja päästöjä voi asettaa tällä tavoin vastakkain, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan asiasta vastuulliset on nyt saatettava vastuuseen teoistaan. Kärnän mukaan kyse ei ole huolimattomuudesta, vaan ”pikemminkin törkeästä rikoksesta, joka on toteutettu tietoisesti, suunnitelmallisesti ja pitkän ajan kuluessa”, hän väittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?