Vihreät esittää lähi­junien palauttamista isoille kaupunki­seuduille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreät esittää lähi­junien palauttamista isoille kaupunki­seuduille

Puolueen mielestä säännöllinen lähijunaliikenne tulisi aloittaa Turun, Tampereen, Oulun, Lappeenrannan, Lahden ja Kouvolan kaupunkiseuduilla vuoteen 2023 mennessä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo Maaseudun Tulevaisuuden verkossa järjestämässä kuntavaalipaneelissa Helsingissä 11. tammikuuta 2021.­

19.1. 11:34

Vihreät esittää kokeilua lähijunaliikenteen ja vanhojen lähijunien eli "lättähattujen" seisakkeiden palauttamisesta takaisin isoille kaupunkiseuduille. Puolue aloittaisi säännöllisen lähijunaliikenteen Turun, Tampereen, Oulun, Lappeenrannan, Lahden ja Kouvolan kaupunkiseuduille vuoteen 2023 mennessä.

– Seisakeverkoston palauttaminen olisi mahdollista aloittaa näillä kaupunkiseuduilla jo tällä hallituskaudella ja saatettavissa loppuun vuoteen 2030 mennessä, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio tiedotteessa.

Viime vuonna toteutettiin lähijunapilotti Tampereen ja Nokian välillä. Mustakallion mukaan jopa koronavuonna lähijunien käyttäjämäärä kasvoi 47 prosenttia. Hän uskoo, että kun koronakriisistä päästään yli, olisi kaupunkiseuduilla suurta potentiaalia lähijunaliikenteen kasvattamiseen.

– Lähijunien päästöt ovat parhaimmillaan jopa 98 prosenttia pienemmät kuin henkilöautoliikenteen päästöt. On vaikea keksiä tehokkaampia keinoja toteuttaa liikenteen päästövähennyksiä.

Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Suomen kaupunkiseuduilla matkustettiin lättähatuiksi kutsutuilla junilla. Autoilun lisäännyttyä monet vanhat lähijunaseisakkeet purettiin, mutta vihreiden mukaan valmiit paikat seisakkeille jäivät jäljelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?