Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Niikko kommentoi Suomen linjaa Navalnyin pidätykseen: ”En tiedä, johtaako kovasanainen sormenheristely haluttuun lopputulokseen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Niikko kommentoi Suomen linjaa Navalnyin pidätykseen: ”En tiedä, johtaako kovasanainen sormenheristely haluttuun lopputulokseen”

Niikon mukaan jyrkkäsanainen tuomio ei saa Venäjää muutamaan toimintatapojaan.

18.1. 21:08

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) arvion mukaan Venäjän tuomitsemisessa diplomatia ja vuoropuhelu voivat tuottaa parhaimman tuloksen. Niikko ei ota kantaa Suomen lausuntojen linjaan Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidättämisessä.

– Opposition toimintaedellytys on toimivan demokratian yksi keskeinen merkki. Kun Navalnyin oikeuksia ei kunnioiteta, kyllä se rapauttaa demokratiakehitystä Venäjällä ainakin hetkeksi. Totta kai eduskunta antaa tukensa EU:n yhteiselle kannalle. Nyt jokainen maa yksitellen tuomitsee Navalnyin pidätyksen, Niikko totesi IS:lle.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon mielestä vuoropuhelu Venäjän kanssa on parempi päämäärä kuin kovasanainen tuomio.­

Pääministeri Sanna Marin (sd) vaati suorasanaisesti Venäjää vapauttamaan heti Navalnyin, ja Marin vaati myös Navalnyin elokuisen myrkytyksen selvittämistä.

– Oppositiopoliitikko Navalnyi on vapautettava viivytyksittä. Myös muut hänen saapumisensa yhteydessä pidätetyt olisi päästettävä vapaaksi. Venäjän pitäisi tutkia Navalnyin myrkytys sekä suojella opposition oikeuksia, mikä kuuluu mihin tahansa demokratiaan, Marin twiittasi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on puolestaan vältellyt jyrkempiä sanamuotoja, ja Haavisto on odotellut EU:n yhteistä kantaa Venäjän tuomitsemiseen.

Navalnyi pidätettiin eilen Moskovassa, kun hän saapui kotiinsa Saksasta. Oppositiojohtaja vietiin myrkytyksen jälkeen hoitoon Berliiniin, missä hänet onnistuttiin pelastamaan ja missä on oli toipumassa salamurhayrityksestään.

Haavisto oli kommentissaan diplomaattinen, Marin tuomitsi Venäjän toimet harvinaisen suorasanaisesti. Kumpi on parempi linja, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko?

– Totta kai Venäjän toimet pitää tuomita. Täytyy muistaa, että diplomaattisin keinoin tätä pitää pyrkiä edistämään. Mihin tuomitsemisella pyritään? Venäjä ei tällä hetkellä kuuntele yhtään ketään, ja tämän hankkeen se tietoisesti teki. Ehkä tämän tietoisen toiminnan tarkoituksena on myös koetella EU-maiden yhteistyökykyä, Niikko aprikoi.

– Tässä tulee käymään niin kuin ennenkin. Yhteisen kannan muodostaminen on henkilöpakotteiden tasoisia, symbolisia toimia, että EU ei tällaista hyväksy. Ei EU sen pidemmälle pääse. Itse kannatan lähestymistapaa, että diplomatian keinoin pyritään vaikuttamaan Venäjän sisäisen kehityksen suotuisaan suuntaan. En tiedä, johtaako kovasanainen sormenheristely haluttuun lopputulokseen, Niikko vastasi.

Pidättekö Marinin jyrkkäsanaista ja nopeaa kannanottoa harkittuna?

– Hän on tehnyt sen, mikä hänen asemassaan pitää tehdä. Vuoropuhelun tärkeys on ensisijainen päämäärä. Olen inhorealisti siinä, miten asioita voidaan edistää suotuisaan suuntaan. Siinä pitää olla malttia yllä, kun näin vaikeista asioista lähtee kantaa ottamaan. En lähde tässä neuvomaan pääministeriä. Asia pitää toki tuomita, mutta johtaako vaatimus keskinäiseen vuoropuheluun ja toivottuun tulokseen, jää nähtäväksi, Niikko totesi.

– EU:n yhteinen kannanotto – viesti 27 valtion äänenpainosta – on sinällään vahvempi kuin yhden valtion kannanotto. Ulkoministeri Haavisto parhaillaan pohtii, mihin asentoon sitä viisaria asetetaan, Niikko jatkoi.

Haastattelun jälkeen presidentti Sauli Niinistö kommentoi Navalvyin pidätystä Helsingin Sanomille.

Niinistö ei nähnyt mitään syytä Navalnyin pidättämiselle, ja presidentti kertoi pitävänsä puhelinlinjat auki presidentti Vladimir Putinille.

– Navalnyin kiinni ottaminen pitää päättyä mahdollisimman äkkiä. Samalla on todettava, ettei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinni otettuna, Niinistö totesi HS:lle.

– Olen avannut linjan Putinille. Yleensä tästä avaamisesta menee jonkin aikaa ennen kuin itse puhelu saadaan aikaiseksi. On pyrkimys puhua myös tästä aiheesta, Niinistö muun muassa sanoi HS:lle.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi eilen Saksasta, jossa hän oli elokuun loppupuolelta asti hoidettavana. Navalnyi yritettiin tappaa myrkyttämällä, ja Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet osuutensa myrkytykseen.­

Niikko kiitteli presidentti Niinistön kommenttia.

– Se oli viisas lausunto. Ehkä tasavallan presidentti on oikea henkilö lähteä edistämään ja ajamaan asiaa Suomen edustajana myönteiseen suuntaan. Niinistön diplomaattinen osaaminen ja henkilökohtaiset suhteet Putiniin ovat sen verran hyvät, luottaisin hänen olevan paras henkilö tässä asiassa toimimaan, Niikko totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?