Tässä on eduskunnan turva­kameran tallenne Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tässä on eduskunnan turva­kameran tallenne Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola katsoo, että jokainen voi vetää videosta oman johtopäätöksensä.

18.1. 17:16

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilää (kesk) koskeva turvakameratallenne on julkisuuslain mukaan julkista materiaalia, eduskunta linjasi maanantaina.

MTV julkaisi perjantaina videotallenteen tilanteesta, ja eduskunnassa oli haluja selvittää, onko eduskunnan turvakameran tallenne päätynyt julkisuuteen ilman asianmukaista syytä.

Videomateriaalia ei edelleenkään luovuteta eduskunnan ulkopuolelle, mutta eduskunta antoi kuvata videotallenteen eduskunnan turvakameran tallenteesta, jossa näkyy, kuinka ex-pääministeriä tönäistään eduskunnan Pikkuparlamentin läheisyydessä Arkadiankadun ylittävällä suojatiellä.

Tämän jälkeen tönijä lähtee kävelemään Sipilän perään ja sananvaihto jatkuu kadun toisella puolella, kunnes tönijä poistuu paikalta.

Sipilä sanoi MTV:lle, että häntä lyötiin tilanteessa ”ihan kunnolla”. Välikohtaus tapahtui 7. tammikuuta.

– Nyrkein käytiin päälle, Sipilä kuvaili.

Sipilä teki ulostulonsa eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savolan sanottua, että edustajaa oli tönäisty suojatiellä. Sipilän kommentit kielivät vakavammasta tilanteesta.

Savola katsoo, että ”jokainen voi vetää videosta johtopäätöksensä”. Savola kuvailee tosin videotallennetta ”rakeiseksi”.

– En halua vähätellä tilannetta. On voimakkaasti tuomittavaa, että edustajan kimppuun käydään kadulla.

Sipilään kohdistunut hyökkäys, ympyröity punaisella, tallentui valvontakameran nauhalle. Sipilä on tapahtumahetkellä ylittämässä suojatietä kuvasta katsoen vasempaan suuntaan, kun joutuu häntä seuraamaan lähteneen henkilön tönäisemäksi.­

Tilanne toisesta kulmasta katsottuna. Sipilä on vasemman puoleinen henkilö tilanteessa.­

Sipilää tönäissyt henkilö lähtee tilanteen jälkeen kävelemään vastakkaiseen suuntaan oikealle, mutta kääntyy pian ympäri ja lähtee seuraamaan Sipilää.­

Henkilö seuraa Sipilää tien yli, mutta kääntyy pian kannoillaan ja jättää Sipilän rauhaan.­

Sipilä ja tätä tönäissyt henkilö jatkavat omiin suuntiinsa. Sipilä näkyy kuvan alareunassa.­

Helsingin poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä. Helsingin poliisin rikosylikomisario Juhani Vuorisalo ei ota kantaa siihen, onko Sipilään käsiksi käynyttä henkilöä tavoitettu.

– Kuulusteluja ei ole vielä tehty. Tutkinta etenee koko ajan. Katsotaan, mitä viikon aikana pystytään kertomaan.

Rikoslaista löytyy lievä pahoinpitely, pahoinpitely sekä törkeä pahoinpitely. Sipilän tapaus on kirjattu pahoinpitelyksi.

– Yleensä, kun ilmoitus tulee, on luonnollista lähteä liikkeelle perusmuotoisesta (nimikkeestä), esitutkinnassa selvitetään asiaa ja viime kädessä syyttäjä ratkaisee, mitä mikäkin on, Vuorisalo sanoo.

Vuorisalo ei kommentoi sitä, onko poliisilla käytössään muita kameratallenteita kuin eduskunnan turvakameranauhoite.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?