Senhän saattoi arvata, että hallituksen kehysriihi siirrettiin 18. huhtikuuta pidettävien kuntavaalien jälkeiseen aikaan. Näin kävi, vaikka tuolloinen oppositio nykypääministeristä Sanna Marinista (sd) alkaen huusi kurkku suorana, kun Juha Sipilän (kesk) hallitus teki saman tempun 2017.
Mutta kukapa nyt haluaisi ennen vaaleja jutella ikävistä ja kiusallisista asioista, kuten esimerkiksi hallituksen työllisyyssaavutuksista.
Kepussa kuntavaalien ehdokasasettelu on surkeassa jamassa ja tavoite näyttää karkaavan. Ehdokkaita pitäisi saada 7 500, ja nyt on vasta 3 100 kasassa. Aikaa on viitisenkymmentä päivää, ja 4 400 ehdokasta puuttuu!
Onneksi on muutakin mietittävää. Matti Vanhanen (kesk) on tiettävästi luvannut hoitaa valtiovarainministerin tehtäviä kehysriiheen saakka. Sitten koittaa vaihto. Kuka on Vanhasen seuraaja? Sitä arvuutellaan nyt siellä, missä kaksi kepulaista kohtaa. Vanhasen seuraaja ei välttämättä ole puolueen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, vaan ehkä joku muu.
Luvassa on ministerikierrätys, ja se vaikuttaa kansanedustajiin kuin hirvenraato karhuun. Jo kuvitelma ministeriauton takapenkin hajusta houkuttelee innokkaimpia haaskalle. Saarikko käytännössä vahvisti Ilta-Sanomien puheenjohtajatentissä tiistaina, että ministerikierrätys on tulossa.
Lue lisää ja katso: Kansa kysyi: Marin, Saarikko, Ohisalo, Halla-aho ja Orpo vastasivat – katso kohokohdat ja koko tallenne IS:n puheenjohtajatentistä
Joulun alla keskusta oli kovasti tohkeissaan, kun se äänesti hallituksen kaatumisen pelossa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) luottamuksen puolesta. Medialle myytiin tarinaa, että keskusta olisi ehkä kaatanut hallituksen, muttei tehnyt sitä, koska se olisi ollut henkilökysymys ja vaikuttanut pinnalliselta.
Ehei, sanoo Setä Arkadia. Keskustan eduskuntaryhmässä ei ole mitään aitoa halua kaataa nykyistä hallituspohjaa. Jos Katri Kulmuni olisi jatkanut puolueen johdossa, se olisi ollut ehkä mahdollistakin – ehkäpä se olikin osasyy Kulmunin vaihtoon. Hinku ministeriksi eli niin sanottu ministerikiima pitää kepun hallituksessa.
Nyt keskustan eduskuntaryhmässä moni kärkkyy ministeripaikkaa ryhmän puheenjohtajasta Antti Kurvisesta alkaen. Toinen, joka kepuryhmästä tihkuneiden tietojen perusteella pitäisi sitoa puuhun, on puolueen varapuheenjohtajaksi syyskuussa valittu lappilaisedustaja Markus Lohi. Kuuleman mukaan liipasimella on myös maatalousministeri Jari Lepän paikka, jolle tarjotaan ylivieskalaisedustaja Juha Pylvästä.
Myös elinkeinoministeri Mika Lintilän paikkaa on jaettu moneen kertaan, mutta yrittäjäsektorin uskottavuus vaatinee Lintilän jatkoa. Yksi mahdollisuus on, että Lintilästä tehdään taas valtiovarainministeri. Mutta tuolileikki on armotonta, sillä keskustan kannatuskierteen valossa ministerituoleja jaetaan ehkä viimeistä kertaa pitkään aikaan…
Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu talvikokoukseensa ensi torstaina. Silloin ryhmän pitäisi päättää, miten se rankaisee kansanedustaja Hannu Hoskosta, joka ainoana kepulaisena kieltäytyi äänestämästä Haaviston luottamuksen puolesta. Joulun alla ryhmäjohtaja Kurvinen sanoi IS:n haastattelussa, että kepun ryhmä on Hoskoselle pahalla päällä.
Tuolloin moni kepuedustaja näki itsensä myös Hoskosen tilalla ympäristövaliokunnan puheenjohtajana, jos hänet saataisiin syrjään.
Kurvinen on nyt joulutauon aikana saanut rauhassa miettiä vastausta kepun kenttää kurmoottavaan kysymykseen, joka kuuluu näin:
– Ulkoministeri Pekka Haavisto rikkoi lakia. Miksi keskusta rankaisee siitä omaa kansanedustajaansa, Hannu Hoskosta?
PS. Kepu on jäänyt varjoon myös virkanimityksissä Se ei saanut edes sille luvattua valtiovarainministerin kansliapäällikön paikkaa. Nyt Lintilä päässee nimittämään eduskunnasta tippuneen ja liki kaksinkertaisella palkalle valtiosihteeriksi nostetun, ex-ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen Geologisen tutkimuskeskuksen johtoon.
Paikka vapautui, kun kokoomuslainen Mika Nykänen valittiin arvalla Helsingin seudun liikenteen HSL:n pomoksi. Geologipaikka on mukava, vaikkei ammattitaitoa olisikaan. Johtaja kun saa automaattisesti professorin tittelin. Professori Tiilikainen! Kuulostaa komealta!
Artikkelia korjattu 17.1.2021 kello 13.47. Keskustalta puuttuu kuntavaaleista 4 400 ehdokasta, ei 4 100.