Minttu kysyi, mitä puolue­johtajat valmistaisivat, jos heillä olisi viikon ruoka­ostoksiin käytettävissä 20 euroa – köyhyystutkija analysoi vastaukset - Politiikka - Ilta-Sanomat

Minttu kysyi, mitä puolue­johtajat valmistaisivat, jos heillä olisi viikon ruoka­ostoksiin käytettävissä 20 euroa – köyhyystutkija analysoi vastaukset

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja arvioi viiden suurimman puolueen puheenjohtajien IS:n kuntavaalitentissä esittämiä ruokavinkkejä.

14.1. 7:05

Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori, valtiotieteen tohtori Piia Jallinoja arvioi viiden suurimman puolueen puheenjohtajien IS:n kuntavaalitentissä esittämiä ruokavinkkejä.

Puheenjohtajat Sanna Marin (sd), Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok), Annika Saarikko (kesk) ja Maria Ohisalo (vihr) saivat Ilta-Sanomien Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä vastata kouvolalaisen Mintun kysymykseen.

– Sinulla on viikoksi 20 euroa käytettävänä ruokaan. Mitä kokkaat? Minkä hintaiset on valitsemasi raaka-aineet, mielestäsi, Minttu Kouvolasta kysyi puheenjohtajilta.

Puoluejohtajat eivät antaneet kokonaista viikon ruokalistaa, vaan muutamia vinkkejä. Jallinoja arvioi puoluejohtajien vinkkejä tästä näkökulmasta.

– Puheenjohtajat ovat lähteneet aika yksipuoliselle linjalle. Ymmärrettävää on, että ei ole haluttu eikä ole ollut aikaa lähteä koko viikon ruokalistaa suunnittelemaan, vaan on mietitty yksi ruoka ja muutama raaka-aine, Jallinoja toteaa aluksi yleisenä huomiona.

Jallinoja esittää joitakin kommentteja jokaisen puoluejohtajan vinkeistä.

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja arvioi, että ruokaan liittyy nykyään paljon kiistoja, joihin puoluejohtajat eivät halunneet törmätä.­

Orpo painottaa nälän loitolla pitämistä

Hänen mielestään Petteri Orpon motiiveissa painottuvat järkevyys ja nälän loitolla pitäminen.

Kokoomusjohtaja Orpohan ottaisi ruokalistalleen aamupuuron lisäksi aikoinaan myös Harri Holkerin (kok) pääministeriaikanaan suosittelemaa silakkaa.

– Luulen, että päivät varmaan alkaisivat puurolla. Se on edullista ja pitää nälän loitolla. Ja jos uskallan pienellä riskillä sanoa – silakka on edullinen ja hyvä ruoka. Kyllä kahdellakympillä olisi kova tekeminen, Orpo tunnusti.

Halla-aholla näkyvät omat mieltymykset

Piia Jallinojan mukaan Jussi Halla-aholla painottuvat omat mieltymykset.

Perussuomalaisten Halla-aho tekisi kasvissosekeittoa koko kahdellakympillä.

– Ostaisin koko rahalla perunoita, porkkanoita ja sipulia. Niistä saa erittäin herkullista kasvissosekeittoa aika suuren määrän tällä rahalla. Tätä syön itse mieluiten kotona, Halla-aho sanoi tentissä..

Ohisalo painottaa jaksamista

Maria Ohisalon vinkit painottuvat Jallinojan mukaan jaksamiseen.

Sisäministeri Ohisalo viittasi edellään vastanneeseen Halla-ahoon, mutta lisäisi keittoon soijarouhetta.

– Sinänsä ihan hyvä resepti, mihin kannattaa lisätä vähän proteiinia, niin jaksaa paremmin. Vaikka soijarouheesta saa aika riittoisasti, melko edukkaasti proteiinilähteen, Ohisalo suositteli.

Marin ja Saarikko ajattelevat lapsia

– Pienille lapsille kokkaavat pohtivat lastensa mieltymyksiä, professori Jallinoja sanoo. Tässä hän tarkoittaa Sanna Marinia ja Annika Saarikkoa.

Kulttuuriministeri Saarikko tekisi ruokansa makaronista ja jauhelihasta. Pääministeri Marin päätyi pastaan ja juureksiin.

Jallinoja pohti myös laajemmin puoluejohtajien vastauksia, esimerkiksi köyhyyden ja terveellisyden näkökulmasta.

– Kukaan ei ole kuitenkaan lähtenyt ”pakasteranskalaiset ja uunimakkara” linjalle, tai jollekin erittäin epäterveelliselle linjalle. Tässäkin mielessä ollaan järkeviä, kohtuullisia, Jallinoja kehuu.

– Pääosin mainitaan ei-kiistanalaisia tuotteita, toisin sanoen pysytään turvallisella alueella. Ruokaanhan liittyy nykyään paljon kiistoja, eikä niihin ole ehkä haluttu näissä vastauksissa törmätä, tutkija arvioi.

– Saarikon listaan kuuluu jauheliha, Ohisalon listaan puolestaan soijarouhe – valinnat heijastelevat hyvin heidän edustamiaan puolueita.

– Haaste lieneekin juuri variaation saaminen erittäin niukalla budjetilla. Emmehän me odota ruoalta vain sitä, että vatsa tulee täyteen. Odotamme vaihtelua, elämyksiäkin ja variaatio liittyy myös terveellisyyteen.

Miten saa hyvää halvalla?

Jallinoja pohtii myös sitä, millaista olisi hyvä ”köyhien keittiö” (cucina povera) kuten italialaiseen maalaisruokaan perustuva hyvä ja terveellinen ruoka, jota voi valmistaa halvoista aineksista.

– Mitä olisi todellinen ”cucina povera”, jossa puheenjohtajienkin mainitsemista edullisista perusraaka-aineista eri tavoilla maustettuna ja valmistettuna suunniteltaisiin vaihteleva viikon ruokalista?

– Aika harva kuitenkaan syö mielellään pääaterianaan viikosta toiseen samaa pastaa tai sosekeittoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?