IS:n tiedot: Hallitus haluaa koko maan kireämpien rajoitusten piiriin – uusi tartuntatautilaki voisi sulkea yksityiset kuntosalit ja kylpylät - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS:n tiedot: Hallitus haluaa koko maan kireämpien rajoitusten piiriin – uusi tartuntatautilaki voisi sulkea yksityiset kuntosalit ja kylpylät

Perustuslakivaliokunta alkaa käsitellä tartuntatautilakiin tehtäviä muutoksia torstaina.

Yksityisiä kuntosaleja voitaisiin sulkea viranomaismääräyksellä tartuntatautilain muutosten astuessa voimaan. Kuvassa naiset vetävät leukoja Elixia Flamingo -kuntosalilla Vantaalla huhtikuussa 2020.­

13.1. 16:36

Hallitus on esittämässä IS:n tietojen mukaan koronarajoitustoimien kiristämistä muuntoviruksen leviämisen estämiseksi.

Tarkoituksena on saada koko maa laajemmin tiukempien rajoitusten piiriin ja kiristää ”suvantovaiheessa” olevien alueiden rajoituksia.

Lievimmät perustason rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa Lapin, Kainuun, Pohjois-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä.

Perustasolla suositellaan, että ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä huomioidaan yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja harrastuksissa.

Kiihtymisvaiheessa suositellaan välttämään yli 20 hengen yksityistilaisuuksia. Leviämisvaiheessa suositellaan välttämään yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia, ja julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan.

Tällä hetkellä epidemian leviämisvaiheessa on seitsemän aluetta. Kiihtymisvaiheessa on kymmenen aluetta.

Tiistai-iltana hallituksen neuvotteluissa pöydällä olevat kiristystoimet perustuvat nykyiseen lainsäädäntöön.

Lisäksi hallitus hakee vipuvartta uusille kiristystoimille tartuntatautilain muutoksista. Tartuntatautilakia aletaan käsitellä perustuslakivaliokunnassa torstaina.

Tartuntatautilakiin tehtävien muutosten myötä kunnan tartuntatautiviranomaiset voivat sulkea määräajaksi esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja. Kunnan omistuksessa olevia kuntosaleja on ollut mahdollista sulkea jo aiemmin.

– Pitäisi olla samat säännöt kaikille, hallituslähteistä kommentoidaan.

Määräaikainen sulkemispäätös voisi koskea myös muita yksityisiä tiloja, joissa voisi olla erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle.

Näitä ovat lain pykälän mukaan esimerkiksi yleiset saunat, uimahallien ja kylpylöiden allas- ja pukuhuonetilat, tanssipaikat, kuorolaulutoimintaan ja harrastajateatteriin käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat – pois lukien vähittäiskaupan liiketilat sekä palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat.

Yksityisten tilojen sulkupäätös voidaan tehdä vain, jos sairaanhoitopiirin alueella viimeisen kahden viikon aikana todennettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on vähintään 50, kunnan tai sairaanhoitopiirin alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja tartuntojen määrä sairaanhoitopiirin alueella johtaa sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään lisääntymiseen.

Ravintoloita koskeva lainsäädäntö on voimassa helmikuun loppuun asti eli ravintoloita ei koske sama sulku-uhka kuin esimerkiksi kylpylöitä.

Tartuntatautilain muuttaminen on edennyt hitaasti.

Syyskaudella käsittely seisoi, kun hallituspuolueet ja ministeriöt olivat lain sisällöstä eri mieltä ja lakia paikattiin repaleisen lausuntokierrospalautteen pohjalta.

Hallitus ei saa tartuntatautilain päivityksiä heti käyttöönsä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) arvioi STT:lle, että eduskuntaprosessi olisi optimistisimman aikataulun mukaan käyty läpi helmikuun puoliväliin mennessä.

Hallituslähteistä kommentoidaan, että jos muuntovirus lähtee leviämään laajemmin, hallitus joutuu pohtimaan kaikista raskaimman lainsäädännöllisen työkalun eli valmiuslain käyttöönottoa.

Hallituslähteiden mukaan avainasemassa on toiminta rajoilla, ja muuntoviruksen pääsyä maahan pyritään estämään tehostetulla koronatestaamisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?