Oululainen Kauko esitti Sanna Marinille suoran kysymyksen: Vastaatko kotonakin liirumlaarumein? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oululainen Kauko esitti Sanna Marinille suoran kysymyksen: Vastaatko kotonakin liirumlaarumein?

IS:n Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä puheenjohtajat saivat vastata omasta käytöksestään koronakriisin aikana.

13.1. 14:06

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saivat eilen tiistaina järjestetyssä Ilta-Sanomien Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä vastata esiintymisestään kuluneella vaalikaudella ja etenkin koronakriisin aikana.

Turkulainen Leila kysyi Orpolta, johtuuko kokoomuksen kannatuksen lasku tämän mielestä nykyisen puheenjohtajan käytöksestä?

Ylen tuoreessa viime viikolla julkaistussa kannatusmittauksessa kokoomus sijoittui 16,2 prosentin kannatuksella kolmanneksi perussuomalaisten ja Sdp:n jälkeen. Puolueen kannatus on laskenut etenkin koronakriisin aikana.

– Petteri Orpo arvostelee aina kaikkia muita puolueita paitsi omaansa varsinkin Sdp:tä. Olisiko syytä katsoa omaa peilikuvaa, unohtaa kateus ja antaa hallitukselle työrauha, Leila kirjoitti.

Orpo myönsi, että viime syksyn poliittinen keskustelu oli kokoomukselle todella vaikeaa.

– Meidän mielestä koronahoidossa on ollut ongelmia, mutta saimme tuta sen, että kun me nostimme ja minä nostin näitä asioita esille, niin siitä ei pidetty.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupasi keskittyä enemmän kokoomuksen omien vaihtoehtojen viestimiseen kuin hallituksen kritisoimiseen.­

– Siksi viime viikonloppuna kun omilleni puhuin, niin aika avoimesti pohdiskelin sitä, että kokoomukselta odotetaan ja odotan itse itseltänikin sitä kuuluisaa sivistysporvarin käytöstä. Kohteliasta käytöstä, muiden arvostamista ja omien mielipiteiden kertomista.

Pelkästään se, että arvostelee hallituksen työtä, ei Orpon mukaan nosta kokoomuksen kannatusta.

– Olkoon tämä nyt sitten uuden vuoden lupaus ja johtotähtemme. Jos eri mieltä olen, niin sen kerron. Mutta asioita voi kertoa monella tavalla. Keskitytään enemmän kokoomuksessa omien vaihtoehtojen selkeään viestimiseen ja opposition työhön.

Pääministeri Marin sai sen sijaan vastata oululaisen Kaukon kysymykseen pääministerin tavasta vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin ympäripyöreästi.

– Kun oma lapsesi tai miehesi kysyy sinulta jotain tärkeää, vastaatko kysymykseen kuten eduskunnan kyselytunnilla, eli et vastaa ollenkaan vaan toistat samat opetellut liirumlaarumit, Kauko kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo saaneensa palautetta sekä liian ympäripyöreistä vastauksista että liian kovasta kielestä.­

Marinin mukaan on selvää, että pääministerinä pitää olla varovainen sanoissaan. Toisaalta hän kertoo saaneensa palautetta myös liiasta suorapuheisuudesta ja liian kovasta kielestä.

– Kyllä minä vastaan suoraan kotona ja pyrin vastaamaan suoraan muutoinkin.

– Olen välillä eduskunnassa aika suoraankin sanonut asioita ja tästä myös saanut kuulla. Ehkä olen pyrkinyt myös opettelemaan sitä, että maltillisemmin, rauhallisemmin ja ehkä välillä vähän ympäripyöreämminkin sanon jotain, Marin vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?