Juha Sipilä kuittaa Demokraatissa Marinin IS:n tentissä esittämän anteeksipyynnön:”Arvostan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Juha Sipilä kuittaa Demokraatissa Marinin IS:n tentissä esittämän anteeksipyynnön:”Arvostan”

Pääministeri Sanna Marin pyysi vanhaa twiittiään anteeksi ex-pääministeriltä.

13.1. 11:59 | Päivitetty 13.1. 13:30

Puoluejohtajat olivat Ilta-Sanomien tiistai-illan Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä järkyttyneitä ex-pääministeri Juha Sipilään eduskunnan lähistöllä suojatiellä kohdistetusta väkivallasta. Sipilään käytiin ohitustilanteessa käsiksi nyrkein. Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat tuomitsivat tapahtuneen.

  • Katso koko puheenjohtajatentti yllä olevalta videolta.

– Se kohdistuu paitsi Sipilään myös eduskuntaan. Kansanedustajien fyysisestä koskemattomuudesta on pidettävä kiinni. Onneksi tässä ei ole käynyt fyysisesti sen vakavammin, mutta teko itsessään on vakava, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi.

Poliittisesta keskustelukulttuurista käydyssä keskustelussa esiin nousi myös Marinin oppositiopoliitikkona silloiselle pääministeri Sipilälle suuntaama kritiikki. Marin pyysi tentissä anteeksi Terrafame-kohun aikaista twiittiään Sipilästä, jossa hän totesi tämän vaikuttavan ajavan politiikassa lähinnä omia ja oman lähipiirinsä etuja.

– Pyydän tätä twiittiä anteeksi. Se oli kovaa kieltä ja ehkä tarpeettoman kovaa kieltä. Nyt kun katson taaksepäin vaikkapa Yhdysvaltain tapahtumia tai tätä viimeisintä hyökkäystä kansanedustaja Sipilää kohtaan tai yleensä koventunutta keskustelukulttuuria, joka Suomessakin on esillä ja koventunut, niin on totta, että jokaisen meistä pitää päivittäin valita olla rakentava ja valita sanansa huolella, koska sanat johtavat myös tekoihin ja tässä kohtaa pyydän tätä tviittiä anteeksi.

Sipilä sanoo Demokraatille arvostavansa Marinin anteeksipyyntöä.

– Poliittisessa keskustelussa ei pitäisi koskaan kyseenalaistaa toisen motiiveja. Kaikki kansanedustajat ovat yhteisten asioiden hoitajia, vaikka keinoista olisi erimielisyyttä. En ole vielä tavannut kansanedustajaa tai ministeriä, jonka voisin sanoa olevan omalla tai sukulaisten asialla. Arvostan Marinin julkisuuden kautta tullutta anteeksipyyntöä ja puoleltani asia on unohdettu ja loppuun käsitelty, Sipilä sanoi.

Sipilästä politiikka on muuttunut epämiellyttäväksi mielikuva-populismiksi.

– Asiat eivät enää ole keskiössä, vaan kilpailijoista rakennetaan mielikuvia, jotka eivät ole totta. Se on kaukana yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisesta. Sen vuoksi jätän politiikan tämän kauden jälkeen, Sipilä sanoo.

Sipilä poisti pari kuukautta sitten oman liki 130 000 Twitter-seuraajan tilinsä. Tämä herätti heti tuoreeltaan huomioita. Hän sanoo Demokraatille poliittisen keskustelun epäasiallisen tyylin kulminoituvan pikaviestipalvelussa ja poliitikkojen näyttävän siellä huonoa esimerkkiä toistensa kunnioittamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?