Orpo tarjosi apua rokote­hankinnoissa, Marin kiitti – Halla-aholta epäileväinen vastaus

Koronarokotukset puhuttivat IS:n puheen­johtajatentissä maanantaina.

Viiden suurimman puolueen puheenjohtajasta neljä on sitä mieltä, että Suomi on toiminut oikein hankkiessaan koronarokotteita EU:n yhteishankinnan kautta.

Suomi saa EU:n yhteisesti hankkimista koronarokotteista oman osuutensa väkilukuun suhteutettuna.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puolusteli Suomen osallistumista EU:n yhteishankintaan.

– Olemme aika pieni lastu laineilla, jos olisimme yksin lähteneet tavoittelemaan rokotetta, Marin totesi IS:n puheenjohtajatentissä.

Marinin mukaan pullonkaulana on lääketehtaat, jotka eivät pysty tarjoamaan vielä riittävästi rokotteita jäsenmailleen. Marin sanoi, että ilman EU:n solidaarisuutta pienet maat jäisivät rokotteiden hankkimisessa isojen maiden jyräämiksi.

– Rokotteita on tulossa yli kansallisen tarpeen, Marin vakuutteli.

Marin kertoi, että tällä hetkellä on rokotettu 45 000 suomalaista ja ensi viikon alkuun menneitä rokotettuja on 100 000.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) kertoi luottavansa, että koronarokotukset hoituvat Suomessa hyvin, kun rokotetta vain alettaisiin saada Suomeen.

Orpo toivoi selvyyttä siitä, miksi EU:n yhteishankinnassa mukana olevat Saksa, Tanska ja Viro ovat hankkineet koronarokotteita myös omien kanaviensa kautta.

Orpo tarjosi apuaan myös pääministeri Marinille rokotteiden hankkimiseksi Suomeen. Orpo kertoi jättäneensä yhteydenottopyynnön kokoomuksen sisarpuolueiden EPP:tä edustavalle EU-komission puheenjohtajalle Ursula vor der Leyenille.

Perussuomaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli epäileväinen rokotteiden yhteishankinnasta.

– Ehkä tässä rokoteasiassa Suomi on toiminut samoin kuin yleensä EU:ssa. Suhtaudutaan hyvin naiivisti eurooppalaiseen yhteistyöhön ja kuvitellaan, että maat asettavat yhteisen edun oman etunsa edelle. Näin ei tämä ole. Ei Suomen kannattaisi laittaa munia yhteen koriin, vaan pitäisi olla myös suorat hankinnat lääkeyhtiöiltä, Halla-aho sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?