Puoluejohtajat tuomitsevat väkivallan­teon Juha Sipilää vastaan – Sanna Marin pyysi anteeksi vanhaa twiittiään

Puoluejohtajat tuomitsevat Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen: ”Oire jostain paljon pahemmasta”.

12.1.2021 17:30 | Päivitetty 12.1.2021 18:59

Viiden suurimman puolueen puheen­johtajat kuvailivat tänään maanantaina Ilta-Sanomien järjestämässä Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä ex-pääministeri Juha Sipilään (kesk) kohdistunutta väkivallantekoa vakavaksi.

– Se kohdistuu paitsi Sipilään myös eduskuntaan. Kansanedustajien fyysisestä koskemattomuudesta on pidettävä kiinni, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo.

– Onneksi tässä ei ole käynyt fyysisesti sen vakavammin, mutta teko itsessään on vakava.

Ex-pääministeri Juha Sipilään (kesk) käytiin käsiksi eduskunnan edustalla viime torstaina.

Sipilä kertoi MTV:lle, että hän tuli palaverista, minkä jälkeen kimppuun käytiin nyrkein. Kyse ei siis ollut Sipilän mukaan pelkästä kevyestä tönäisystä.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Marin pyysi anteeksi myös kysyttäessä anteeksi vanhaa Terrafame-kohun aikaista twiittiään Sipilästä, jossa hän totesi tämän vaikuttavan ajavan politiikassa lähinnä omia ja oman lähipiirinsä etuja.

– Pyydän tätä twiittiä anteeksi. Se oli kovaa kieltä ja ehkä tarpeettoman kovaa kieltä, Marin sanoo.

– Nyt kun katson taaksepäin vaikkapa Yhdysvaltain tapahtumia tai tätä viimeisintä hyökkäystä kansanedustaja Sipilää kohtaan tai yleensä koventunutta keskustelukulttuuria, niin on totta, että jokainen pitää päivittäin valita olla rakentava ja valita sanansa huolella, koska sanat johtavat myös tekoihin.

Sellainen on Marinin mukaan omiaan asettamaan ihmisiä vastakkain ja voi johtaa väkivallantekoihin.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä olisi toivottavaa, että ihmiset yleensä kunnioittaisivat toistensa fyysistä koskemattomuutta. Hän myös muistuttaa, että rikosseuraamukset ovat lainsäätäjän käsissä.

– Rikosseuraamuksia tarkastellen ihmisen fyysisen koskemattomuuden hinta on aika halpa, Halla-aho sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan myös poliitikkojen on käytettävä sellaista kieltä, joka ei kannusta väkivaltaan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko muisteli, että Sipilään kohdistunut puhe oli vaalikauden lopulla karua. Sanojen ja tekojen välinen matka oli nyt lyhyt, Saarikko toteaa.

– Se tapa jolla me päättäjinä käyttäydymme ja puhumme ja kohtelemme toisianne, me olemme viime kädessä esimerkkejä suomalaisille, Saarikko jatkaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä kyseessä on vasten­mielinen ja vakava teko. Hänen mukaansa ihmiset ovat alkaneet pelkäämään politiikkaan lähtemistä.

– Kyllä se on oire jostain paljon pahemmasta, Orpo sanoo.

Välikohtaus sattui Arkadiankadun ylittävällä suojatiellä, joka sijaitsee Pikkuparlamentin ja Lasipalatsin välissä.

Juttua täydennetty kello 18:00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?