Juha Sipilään käytiin käsiksi eduskunnan edustalla – kertoo hyökkäyksestä MTV:lle: ”Kyllä lyötiin ihan kunnolla” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Juha Sipilään käytiin käsiksi eduskunnan edustalla – kertoo hyökkäyksestä MTV:lle: ”Kyllä lyötiin ihan kunnolla”

Sipilän kimppuun käytiin suojatiellä ohitustilanteessa. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kirjoitti Twitterissä järkyttyneensä väkivallanteosta.

Välikohtaus tapahtui viime torstaina Eduskuntatalon edustalla. Kohteena oli ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.).­

12.1. 13:32 | Päivitetty 12.1. 16:48

Ex-pääministeri Juha Sipilään (kesk) käytiin käsiksi eduskunnan edustalla viime torstaina.

Sipilä kertoi MTV:lle, että hän tuli palaverista, minkä jälkeen kimppuun käytiin nyrkein. Kyse ei siis ollut Sipilän mukaan pelkästä kevyestä tönäisystä.

– Kyllä lyötiin ihan kunnolla. Nyrkein käytiin päälle, Sipilä kuvaili MTV:lle.

Sipilä peräänkuulutti ihmisiltä malttia poliittisessa keskustelussa ja sanoi, että ”somen vihapuheesta ei ole hirveän pitkä matka tekoihin”.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola sanoi aiemmin IS:lle, että edustajaa oli tönäisty suojatiellä ohitustilanteen jälkeen ja samalla oli annettu ”voimakasta poliittista palautetta”.

Sipilän ulostulo kielii vakavammasta tilanteesta. Sipilän avustaja Karoliina Kariluoma viestitti, ettei Sipilällä ole lisättävää MTV:lle antamiinsa kommentteihin.

Välikohtaus sattui Arkadiankadun ylittävällä suojatiellä, joka sijaitsee Pikkuparlamentin ja Lasipalatsin välissä. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

Välikohtaus tapahtui viime torstaina Arkadiankadun ylittävällä suojatiellä lähellä Eduskuntataloa.­

Myös keskustan eduskuntaryhmää on informoitu IS:n tietojen mukaan tapauksesta.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kirjoitti Twitterissä, että ”henkilöön kohdistuvasta vihanlietsonnasta on lyhyt matka tekoihin”.

– Kollega Juha Sipilään kohdistunut väkivallanteko on järkyttänyt minua syvästi. Meillä kaikilla on vastuu yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. Toivotan Juhalle ja hänen läheisilleen voimia.

– Nyt myös Suomessa pitää lopettaa henkilöön käyvä vihanlietsonta. Pahat sanat johtavat pahoihin tekoihin. Suomi on pidettävä maana, jossa myös kansanedustaja voi liikkua kadulla ilman uhkaa. Voimia Juha, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kommentoi Twitterissä.

Savola pitää tapausta erittäin harvinaisena.

– Edustajat kestävät kovaakin palautetta ja joutuvat sitä vastaanottamaan, mutta fyysinen koskemattomuus on pyhää. Siinä loukataan pyhää demokratiaa, ja jokaisen suomalaisen kannattaisi miettiä, mikä arvo sillä on.

Välikohtaus tapahtui päivää sen jälkeen, kun väkijoukko oli tunkeutunut väkivalloin kongressitaloon Yhdysvalloissa.

Savola ei näe tapauksella yhtymäkohtia Yhdysvalloissa tapahtuneeseen mellakointiin.

– Jos saa keskellä päivää raivokohtauksen, niin en usko, että siinä on muuta kuin että ihmisellä on paha olo omassa päässään.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti Twitterissä, että kansanedustajaan kohdistunut väkivaltainen teko on loukkaus paitsi yksilöä myös koko eduskuntaa kohtaan.

Myös eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) tuomitsi teon.

– Edustajien fyysinen koskemattomuus on tärkeä osa uskottavaa demokratiaa. Me suomalaiset emme voi koskaan hyväksyä sitä, että edustajamme joutuvat väkivallan kohteeksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttuun lisätty 12.1.2021 kello 15.54 Juha Sipilän kommentit MTV:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?