HS:n tiedot: Ministeriön tutkijaryhmä esittää hallitukselle kotihoidontuen poistamista - Politiikka - Ilta-Sanomat

HS:n tiedot: Ministeriön tutkijaryhmä esittää hallitukselle kotihoidontuen poistamista

Tutkijaryhmän mukaan poistaminen edesauttaisi naisten työllistymistä.

6.1. 9:26

Helsingin Sanomat kertoo tietoihinsa vedoten, että työ- ja elinkeinoministeriön asettama riippumaton tutkijaryhmä esittää kotihoidontuen poistamista.

Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntin johtaman ryhmän mukaan poisto voisi lisätä etenkin naisten työllisyyttä noin 10 000 hengellä.

HS kertoo, että tutkimuskirjallisuuden mukaan kotihoidontuen poistaminen saa vanhemman palaamaan ripeästi työelämään, mutta koska kaikki eivät tuolloin työllisty, tutkijaryhmä ehdottaa uutta lisäosaa lapsilisään toimeentulon helpottamiseksi.

Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti.­

Nykyään kotihoidontukea voidaan maksaa ansiosidonnaisten perhevapaiden jälkeen kotiin jäävälle vanhemmalle, kunnes nuorin lapsi täyttää kolme vuotta.

Tutkijaryhmän raportti on valmistumassa talvella. Kotihoidontuen poistaminen on kiistanalainen esitys, ja sen arvioidaan olevan kova pala etenkin keskustalle. Hallitusohjelmassa mainitaan keskustan vaatimuksesta, että kotihoidontuki jatkuu nykyisenlaisena.

Aiemmin muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto on toivonut muutoksia kotihoidontukeen. Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Jyri Häkämies toivoi Taloussanomissa syksyllä 2019, että kotihoidontuen enimmäiskestoa lyhennettäisiin. Myös EK arvioi tuolloin, että uudistuksen työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 työpaikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?