Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) on herättänyt närää keskustan eduskuntaryhmän ja puolueen johdossa koko syksyn ajan, kun hän on kulkenut omia polkujaan keskustan hallitusaseman kannalta todella kiusallisissa asioissa.
Viime viikolla Hoskonen äänesti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) luottamusta vastaan ainoana keskustalaisena, ylipäätään ainoana hallituspuolueen edustajana.
Hallituksen syksyistä turpeen verotuspäätöstä Hoskonen on kritikoinut useaan otteeseen. Viimeksi Ilta-Sanomien haastattelussa tänään:
Juuri Hoskosen turvepuheet ovat saaneet Kurvisen hermostumaan, ja Kurvisen mukaan hän ei ole ryhmässä ainoa.
Kurvisen mukaan Hoskonen on saanut turve-esityksilleen tukea puoluejohdolta esimerkiksi tapaamisessa 15. joulukuuta. Tilaisuudessa oli paikalla puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk) ja Kurvinen.
Hoskonen jätti heille esityksensä, että turpeen asema on turvattava huoltovarmuuden nimissä.
– Hoskonen sai oikein privaatisti 45 minuuttia aikaa esitellä asiaansa, Kurvinen kertoo ja sanoo Hoskosen esityksen etenevän.
Kurvisen mukaan hallitus valmistelee alkuvuodesta turvepakettia, jonka elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja maatalousministeri Jari Leppä (kesk) toivat esille maanantaina hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
Kurvinen sanoo, että uudessa turvepaketissa muun muassa huoltovarmuus otetaan huomioon.
Riita päällä! Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen pitää puoluetoverinsa Hannu Hoskosen (kesk) turvepuheita perättöminä ja sanoo, että eduskuntaryhmässä Hoskosen koetaan likaavan omaa pesää.
Keskustan eduskuntaryhmän jäsenet ovat Kurvisen mukaan kysyneet, miten Hoskosta rangaistaan esimerkiksi Haavisto-äänestyksestä.
Kurvinen antaa ymmärtää, että eduskuntaryhmässä ei hyvällä katsota Hoskosen toimintaa, vaan häntä pidetään ”oman pesän likaajana”.
Kurvisen mukaan Hoskosen toiminta syö luottamusta keskustaan. Asia on keskustan kentällä hankala – ja puoluejohdolle vielä hankalampi. Osa kuntavaaliehdokkaista on esimerkiksi perunut ehdokkuutensa sen jälkeen, kun keskusta tuki eduskunnassa Haavistoa.
– Olen Hannulle kertonut, että kollegat (muut ryhmän jäsenet) ovat hänelle aika vihaisia.
Mutta eikös perustuslakivaliokunta todennut ulkoministeri Pekka Haaviston rikkoneen lakia, eikä Hoskosen?
– No kyllä sinä tiedät, miten nämä menevät, Kurvinen sanoo ja palaa siihen, että muut keskustan ryhmän jäsenet kokevat Hoskosen toiminnan epäoikeudenmukaisena.
Suomeksi sanottuna kyse on ryhmäkurista, jota Hoskonen ei ole totellut.
Myös Hoskosen painostuksen Kurvinen kieltää, vaikka ryhmä juuri maanantaina käsitteli alustavasti Hoskoseen kohdistettavaa rankaisumenettelyä, mutta siirsi päätöksen ensi vuoden puolelle.
IS:n tietojen mukaan ryhmässä on noussut esille myös ajatuksia, että Hoskonen pitäisi syrjäyttää eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta.
– Sellaista ei ole valmisteilla, Kurvinen kuitenkin sanoo.
Hannu Hoskonen (kesk) sanoo toimineensa ympäristövaliokunnassa hallitusohjelman mukaan. Haavisto-äänetyksessa Hoskonen sanoo seuranneensa perustuslakia.
Hoskonen itse sanoo IS:lle noudattaneensa ympäristövaliokunnan puheenjohtajana tiukasti hallitusohjelmaa ja sen linjauksia.
Mitä äänestyskäyttäytymiseensä tapaus Haavistossa tulee, Hoskonen kertoo noudattaneensa perustuslain 29. pykälää, jonka mukaan kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.
– En ole voinut tukea ministeriä, joka on valehdellut ja joka ei ole noudattanut lakia, Hoskonen tiivistää.