Ministeri Kiuru: Eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet koronatalkoisiin – puolueet yksimielisiä valmiuslain käytöstä

Puhemies Vehviläisen mukaan eduskunta saadaan koolle kahdessa päivässä, jos valmiuslaki jouduttaisiin aktivoimaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) eduskunnassa maanantaina.

21.12.2020 21:17

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) pitää tärkeänä, että eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet koronatalkoisiin. Hallitus kävi maanantaina kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa keskustelun koronatilanteesta.

– Eduskuntaryhmät hyvin vahvasti sitoutuvat siihen, että tautitilanne hoidetaan ja huolehditaan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvystä, Kiuru sanoi neuvottelujen jälkeen.

Valmistavaa keskustelua käytiin siltä varalta, että koronaepidemia pahenisi eduskunnan istuntotauon aikana ja valmiuslakia täytyisi harkita.

Eduskunta jäi istuntotauolle maanantaina ja palaa takaisin vasta helmikuun alussa.

Mikään puolue ei pidä valmiuslakia toistaiseksi tarpeellisena

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan varautumissuunnitelmia käytiin läpi hallituksen kanssa varsin hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Mikäli tilanne kriisiytyy vaikkapa joulunpyhinä tai tammikuun alussa, käydään nopeasti puoluejohtokierros läpi niin kuin tänään ja sitten lähtökohta on, että eduskunta ennakkotarkastaa valmiuslain käyttöönoton ja hyvin nopeasti pystytään eduskunta koolle kutsumaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio piti tärkeänä, että ennen eduskunnan koolle kutsumista ryhmät saisivat kirjalliset selvitykset.

Kaikki puolueet edellyttävät, että valmiuslakia ei tule ottaa käyttöön kuin vasta pakon edessä, Mykkänen sanoi. Myös hallitus on korostanut, että valmiuslain käyttöönotto on viimesijainen keino.

Tavion mukaan mikään eduskuntaryhmä ei ole sitä mieltä, että nyt olisi käsillä sellainen tautitilanne, että valmiuslaki tarvittaisiin.

Eduskunta saadaan parissa päivässä koolle

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk) mukaan eduskunta saadaan tarvittaessa koolle nopeasti myös eduskunnan istuntotauon aikana, jos valmiuslaki jouduttaisiin aktivoimaan.

Hän kertoi, että puhemiesneuvosto käsitteli asiaa maanantaina ja virkamiehet esittivät arvion, että kaksi päivää riittäisi varoajaksi.

Myös hallitus on varautunut kokoontumaan milloin tahansa ja myös jouluna, mikäli koronatilanne tätä vaatii.

Valmiuslain käyttöönotto edellyttäisi poikkeusolojen toteamista yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain.

”Meillä ei ole aihetta suureen juhlaan”

Kiurusta oli tärkeää, että eduskuntaryhmät saivat uusimmat tiedot koronatilanteesta.

– Meillä ei ole nyt aihetta suureen juhlaan, vaan jokaisen suomalaisen pitää suojella sekä omaa että toisten terveyttä.

Valonpilkahduksen päivään toi tieto siitä, että tällä viikolla Suomeen on määrä saapua ensimmäinen erä koronarokotetta. Euroopan komissio antoi maanantaina myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle EU:n alueella. Komissio teki päätöksensä nopeasti sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto kertoi puoltavansa rokotteen käyttöä.

Kiurun mukaan Suomeen on määrä saapua pieni erä rokotetta tapaninpäivän iltana, ja rokotusten on määrä alkaa sunnuntaina.

Sen jälkeen uusia eriä on Kiurun mukaan tulossa tasaiseen tahtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?