Eläkeputken poistoa edelsi tiukka vääntö hallituksessa – ehtoina pitkä siirtymä­aika ja ”jykevä pehmennys­paketti”

Yli 55-vuotiaiden irtisanominen haluttiin tehdä nykyistä kalliimmaksi. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kritisoi ”irtisanomissakkoja”.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla eläkeputken poistosta torstai-illan tiedotustilaisuudessa.

17.12.2020 21:47

– Ei ole mikään salaisuus, että vasemmistoliitto ei ole pitänyt työttömyysturvan lisäpäivien poistamista perusteltuna, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson aloitti puheenvuoronsa torstai-illan tiedotustilaisuudessa.

Vasemmistoliiton nihkeydestä huolimatta hallitus sai aikaan sovun eläkeputken poistamisesta. Päätös ei ollut helppo myöskään Sdp:lle.

Näkyvästi päätöstä vastustanutta vasemmistoliittoa kritisoidaan poliittisten irtopisteiden keräämisestä. Kritiikistä huolimatta puolue nieli päätöksen.

Putken poistoon kriittisesti suhtautuneilla puolueilla oli kaksi keskeistä ehtoa: ”riittävän jykevä pehmennyspaketti” sekä pitkä siirtymäaika – muutos astuu asteittain voimaan hallituskauden päättyessä vuonna 2023.

Eläkeputki poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Vuonna 1963 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jota muutokset koskevat.

– Lisäpäivien poistuminen ajoitetaan koronakriisin jälkeiseen aikaan, pääministeri Sanna Marin (sd) mainitsi.

– Päätös ei vaikuta Kaipolan tehtaalta, Naantalin jalostamolta tai koronakriisin jälkimainingeissa irtisanottavien ihmisten elämään. Lähivuosina työnsä menettävä voi hyödyntää työttömyysturvan lisäpäiviä, eikä päätös tule vaikuttamaan lisäpäivillä jo olevaan henkilöön, Andersson tähdensi.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että eläkeputken poistaminen vahvistaa julkista taloutta ja nostaa yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta.

Häkämies pitää kuitenkin yritysten kannalta valitettavana sitä, että hallitus ”päätti edetä sakkotietä”.

Yli 55-vuotiailla irtisanotuilla työntekijöillä on jatkossa oikeus kahden kuukauden palkkaa vastaavaan koulutukseen sekä kuukauden palkkaa vastaavaan irtisanomisrahaan.

– Jää nähtäväksi, mihin päätöksen hintalappu asettuu, Häkämies kommentoi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo suoraan, että yli 55-vuotiaiden irtisanominen ”tehdään kalliiksi”.

– Muutosturva paranee merkittävästi. Eihän putken poisto mikään toivottu lopputulos ollut. Päätöksen voimaantulo 2023 on pieni valonpilkahdus, meille olisi sopinut vähän myöhäisempikin voimaantulo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki viestittää, että he ajoivat vielä merkittävämpää irtisanomiskorvausta yli 55-vuotiaille työntekijöille.

– Nyt tuli kuukausi, yritimme saada enemmän. Vasemmistoliitto ei ole missään vaiheessa kannattanut eläkeputken poistoa, emme pidä tällaisia ”työllistämiskeinoja” erityisen tehokkaina. Pitkään oli selvää, että olemme kuitenkin yksin asiassa hallituksessa ja aikalailla myös eduskunnassa.

Hallituksessa varhaisen eläköitymisen väyliä on halunnut tukkia etenkin keskusta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi aiemmin, että yli 55-vuotiaiden työllistymistä kirittävien päätösten pitäisi astua ehdottomasti voimaan vielä tämän hallituskauden aikana, mutta tämä ei siis ole toteutumassa. Eläkeputken poistamisen arvioidaan parantavan työllisyyttä 10 300 henkilöllä vuoden 2029 loppuun mennessä.

Keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan ”yli 55-vuotiaiden työmarkkina-asemaan tapahtuu parannus”.

– Eläkeputki on ollut omiaan suuntaamaan ikävän päätöksen irtisanomistilanteessa ensimmäiseksi työuran loppupuolella olevalle työntekijälle. Päätöksen merkitys on viestiä siitä, että ikärasismi suomalaisessa työelämässä voisi olla ohi, Saarikko sanoi.

Ratkaisua pidettiin osoituksena hallituksen päätöksentekokyvystä.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo hehkutti, että ”vaikka välillä tuulee, niin onneksi tämä hallitus saa yhdessä tulosta aikaan”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?